Четири водещи германски отбора са взели общо решение да съберат 20 милиона евро за по-малките клубове в Първа и Втора Бундеслига. Това са германските участници в Шампионската лига този сезон - "Байерн" (Мюнхен), "Борусия" (Дортмунд), "Лайпциг" и "Байер" (Леверкузен).

Сумата е преведена на Футболната лига, която ще вземе решение кого да финансира и с колко.

12,5 милиона евро са от средства, които ще бъдат приспаднати от приходите им от тв права в Бундеслигата за следващия сезон. Карето е решило да завиши и закръгли сумата с още 7,5 млн. от бюджетите си.

Преди два дни "Байерн" и "Борусия" обявиха, че футболистите и директорите им доброволно са се съгласили на по 20-процентни съкращения на заплатите, за да подпомогнат служителите на двата клуба да продължат да получават месечните си възнаграждения, докато трае карантината и не се играе футбол.

Последните мачове в Бундеслигата минаха на 11 март. Наскоро сезонът беше спрян до второ нареждане.

"Искаме да изпратим сигнал на солидарност към всички клубове в Първа и Втора Бундеслига, заяви изпълнителният директор на "Байерн" Карл-Хайнц Румениге. - В тези трудни времена е важно по-силните рамене да застанат до по-слабите. Трябва да покажем, че сме заедно и сме солидарни."

Изявления правят и босове на другите три тима.

Звезди на Бундеслигата правят дарения за справяне с пандемията. Роберт Левандовски, например, отдели 1 милион евро. А по цял свят клубовете намаляват разходите си, тъй като не получават никакви приходи в извънредното положение.