Британският министър-председател Борис Джонсън е дал положителна проба за коронавирус, съобщи самият той в туитър днес. Сиптомите му са леки и той ще продължи да ръководи отговора на правителството на кризата с коронавируса, докато е в самоизолация у дома, каза негов говорител, цитиран от BBC.

Джонсън е първият световен лидер, сполетян от заразата. Скоро след съобщението му неговият министър на здравеопазването Мат Ханкок също обяви, че е дал положителна проба.

Кралица Елизабет II (93 г.) е в добро здраве, съобщи Бъкингамският дворец. Тя последно се е срещала с Джонсън на 11 март. Престолонаследникът прицн Чарлз даде положителна проба за вируса по-рано тази седмица. Сега той е в самоизолация в Шотландия.

Леки симптоми плюс един министър с положителна проба

“Развих леки симптоми на коронавируса, т.е. температура и постоянна кашлица, и по съвета на главния здравен служител си направих тест, който излезе положителен”, каза във видеоклип по социалната мрежа 55-годишният Джонсън.  “Така че работя от дома, самоизолирам се. И това е изцяло правилното нещо, което трябва да се направи.”

Той добави, че благодарение на дигиталната технология е в непрекъснат виртуален контакт с висшите представители на екипа си.

Джонсън благодари на Националната здравна служба, на медиците, на полицаите и на 600-те хиляди доброволци, които работят за ограничаване на разпространението на заразата в Обединеното кралство, където по последни данни заразените са 11 658, починалите - 578, а оздравелите - 135.

Малко след съобщението на Джонсън британският министър на здравеопазването Мат Ханкок обяви в Туитър, че е дал положителен тест за коронавируса и се е самоизолирал у дома с леки симптоми.

Министър-председателят е в тясна връзка с главния научен съветник на правителството и с всички хора, които отговарят за реакцията на кризата, а външният министър Доминик Рааб може да поеме ръководството на кабинета, ако се наложи Джонсън да си вземе почивка. коментира ВВС.

Паника на "Уайтхол"

Въпросът сега е с кого е имал преки контакти премиерът и кои трябва да бъдат изследвани.

Министърът на финансите Риши Сунак още не е бил тестван, защото не е показал симптоми.

Видео в туитър показа как съветникът на Джонсън Доминик Къмингс напуска тичешком "Даунинг стрийт" 10.

На "Даунинг стрийт" са взети мерки за ограничаване на контактите. Срещите на кабинета тази седмица са били главно по видеоконферентна връзка. 

Обаче министър-председателят през последните дни е приел лично висши политици както и главния здравен администратор.

ВВС припомни, че преди Джонсън зам.-министърката на здравеопазването Надин Дорис се оказа заразена. Това е предизвикало шок в  Уестминстър и на ул. "Уайтхол", където са повечето министерства и правителствени учреждения. Много депутати и висши служители са предпочели да се самоизолират.

Джонсън редовно се появяваше на пресконференции, свързани с кризата, на по-малко от препоръчаното на населението разстояние от 2 метра от отстаналите участници.

Главният му научен съветник сър Патрик Валанс и главният медицински администратор Крис Уити са били особено критични към тези изяви, пише ВВС. Те са настоявали пресконференциите да бъдат вече онлайн.

Пожелания за бързо оздравяване, Вучич - първи

Веднага в социалните мрежи заваляха пожелания на колеги от света към Джонсън да оздравее бързо.

Първи беше сръбският президент Алексадър Вучич в туитър.

 

 

Последва председателят на Европейския съвет Шарл Мишел.

 

 

Миналата неделя германската канцлерка Ангела Меркел си наложи сама карантина, след като лекар, който я беше имунизирал, даде положителна проба за вируса. Двата последвали теста на Меркел бяха отрицателни.

Други лидери, които се подложиха на тестове и дадоха отрицателни проби бяха президентите на САЩ, Бразилия и Филипините.