15:24 часа: Японският премиер обяви безпрецедентен пакет от икономически мерки 

Японският премиер Шиндзо Абе днес обеща широкообхватен безпрецедентен пакет от стъпки за предпазване на икономиката от коронавирусната пандемия. Той заяви, че страната е близо до извънредно положение в момент на силно нарастване на заразените в Токио, предаде Ройтерс.

"Япония се държи смело, но не би било странно, ако има бързо разпространение (на вируса) по всяко време", каза премиерът на пресконференция, предавана по националната телевизия, въздържайки се обаче да обяви извънредно положение. Абе оповести планове да бъде одобрено лекарството "Авиган", оказало се ефикасно при лечението.

До около 10 дни правителството ще изготви стимули, посочи премиерът на фона на потвърдени нови 60 случая в Токио. Според източници икономическите стъпки ще включват разходи за поне 135 милиарда долара.

Днес бяха обявени и 57 нови случая на коронавирус в център за хора с увреждания в префектура Чиба край столицата.

По-рано губернаторът на Токио Юрико Койке отправи призив след отчетеното рязко увеличение на заразените с коронавирус тази седмица, което по думите й изправя столицата на ръба на извънредно положение. Тя прикани десетките милиони жители на града и околните райони да избягват несъществени и неспешни излизания до 12 април и особено този уикенд.

Броят на заразените в Япония скочи до над 1500, а починалите са 52-ма, без пасажерите от круизния кораб, който бе поставен под карантина миналия месец.
Тази седмица Абе определи ситуацията като "национална криза".

14:49 часа: в Швейцария заразените са вече 13 213

Броят на жертвите на коронавируса в Швейцария достигна 235, след като през последното денонощие са починали 38 души, съобщиха здравните власти, цитирани от Ройтерс и ТАСС. От вчера броят на потвърдените случаи на заразяване нарасна с 1052 и достигна 13 213.

Първият случай на коронавирус в Швейцария беше регистриран на 25 февруари.

14:32 часа: В Германия мерките остават поне до 20 април 

Мерките за ограничаване на разпространението на коронавируса в Германия няма да бъдат отменени преди 20 април, заяви Хелге Браун, началник на канцеларията на канцлерката Ангела Меркел, цитиран от ДПА, съобщи БТА.

Няма да има облекчаване на мерките преди 20 април. Дотогава всички ограничения ще бъдат в сила, подчерта Браун в публикувано вчера интервю за в. "Тагешпигел". Освен това по-възрастните ще трябва да се придържат към ограниченията за придвижване и лични контакти по-дълго от младите.

"Всички модели имат една обща черта: че възрастните хора и тези със слаба имунна система в нашето общество трябва да бъдат защитени ефективно срещу инфекцията, докато не бъде готова ваксината", заяви той.

Канцлерката Ангела Меркел вече заяви в четвъртък, че е прекалено рано да се обсъжда кога ще бъдат отменени мерките за социална дистанция. Браун заяви, че подкрепя подход, подобен на приложения в Южна Корея, като използва дигитално следене, за да предупреждава хората, ако влязат в контакт със заразени. Германия вече наложи същите ограничения на контактите, както Южна Корея и има високи равнища на тестване за вируса, отбеляза ръководителят на канцлерската канцелария

13:54 часа: Рекордни 832 смъртни случая в Испания

Снимка АП/БТА

Испания съобщи за рекордните 832 смъртни случая от коронавирус за последните 24 часа, предадоха Франс прес и ДПА.
Броят на жертвите на епидемията в Испания не спира да нараства, с изключение на временния спад в четвъртък, отбелязва АФП. Страната е на второ място по брой на жертвите на Ковид-19 след Италия. Вчера беше съобщено за 769 жертви.
Броят на случаите на заразяване се увеличи с над 8000 за последните 24 часа, след като властите решиха да подлагат на тестове повече хора, за да преценят по-добре мащаба на епидемията в страната.
Властите обаче подчертават, че има забавяне в темпото на ежедневното нарастване на броя на заразените и броя на починалите вследствие на коронавируса. Правителството продължава да повтаря, че се очаква скоро епидемията да достигне пиковия си момент, припомня АФП.

11,30 часа : "Бразилия не може да спре", заради "някакъв си грип"

Бразилия забрани влизането по въздух на чужденци без жителство в страната, за да бъде забавено разпространението на коронавируса. Президентът Жаир Болсонаро обаче призова бразилците да се върнат на работа, вместо да спазват социална дистанция, предаде Ройтерс, цитирана от БТА. 

Забраната за пътуване, наложена от министерството на правосъдието и обнародвана в държавен вестник, влиза в сила в понеделник и е в унисон с мерките, предприети от няколко други южноамерикански държави.

Пренебрегвайки призивите на здравни експерти, Болсонаро каза, че иска икономиката да върви. Той разкритикува "истерията" около, по думите му, "някакъв си грип".

От вчера по бразилските телевизии тръгна рекламна кампания на Болсонаро под наслов "Бразилия не може да спре". Лозунгът е сходен с този на кампания, която се водеше в Милано, преди смъртните случаи драстично да се увеличат.

"За кварталните продавачи, за собствениците на магазини в градските центрове, за служителите, за милиони бразилци Бразилия не може да спре", се казва във видеото, на което се виждат пълни класни стаи и оживени пазари.

Потвърдените случаи на Ковид-19 в Бразилия са 3417, а смъртните случаи са 92 по данни на здравното министерство.


6,37 часа: 54 нови случая в Китай

Китайската Национална здравна комисия съобщи днес, че са регистрирани 54 нови случая на коронавирус в страната, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Всички те са привнесени от чужбина. От началото на епидемията в Китай са се заразили 81 394 души, а броят на починалите се е увеличил с трима души през последното денонощие и е достигнал 3295.

Китай наложи днес забрана за влизане на чужденци с валидни визи и разрешителни за пребиваване, за да избегне нова епидемия от Ковид-19, съобщи ДПА.

Броят на заразените с новия коронавирус в Южна Корея се увеличи със 146 души, достигайки 9478. През последното денонощие са починали петима души, а общият брой на жертвите е 144, съобщи днес Центърът за контрол и профилактика на заболяванията към министерството на здравеопазването на Южна Корея, предаде ТАСС.

Новите заразени са с 55 повече от регистрираните случаи ден по-рано. Още 283 души са оздравели напълно и са изписани от болница. Общият брой на оздравелите е 4811.

За пръв път от началото на заразата броят на оздравелите в Южна Корея е по-голям от този на пациентите под карантина, съобщи Йонхап.


4,40 часа: Полиция и армия блокираха Хелзинки

Полицията и армията във Финландия блокираха всички пътища, свързващи столицата Хелзинки с останалата част от страната, съобщи Ройтерс, цитирана от БТА.

Финландското правителство реши в сряда да наложи триседмична блокада на района около Хелзинки, основно огнище на заразата във Финландия. Целта е да не се позволи на хората да пътуват и да разнесат вируса из страната.

Парламентът одобри късно снощи мерките.

Големи задръствания се образуваха вчера вечерта по изходните точки на столицата, когато полицията започна да блокира пътните платна с огради. Поставени са около 30 импровизирани контролно-пропускателни пункта.

Влизането и излизането от столичната област ще бъде забранено до 19 април. Изключения ще се правят само за доставки на стоки и неотложни работни ангажименти.

Потвърдените случаи на Ковид-19 в страната са 1025, а починалите са 7.


Към 8:30 часа българско време заразените в света са 597 458 души, жертвите - 27 370, а хората, които са се възстановили от COVID-19 са 133 373-ма. Как се развива заразата, можете да следите тук.

---

В хрониката са използвани информации на БТА, АП, ДПА, Ройтерс, Франс прес, Би Би Си, Си Ен Ен, ТАСС.