Четирима са починалите за деня. 331 са заразените с коронавируса българи. 18 са новите случаи. 122-ма от тях са в болница. От тях 8 са интубираните, 6 от тях са в столицата.
 

Това обяви шефът на Националния оперативен щаб ген. Венцислав Мутафчийски. Данните са към 21 часа в събота. 313 бяха заразените в началото на деня, от тях 200 в София.

По-рано през деня беше съобщено, че са починали двама пациенти с коронавирус - един в "Пирогов" и един в болницата в Благоевград. По време на следобедния брифинг стана ясно, че още един човек в тежко състояние се е разделил с живота си. Той е бил на лечение в болницата в Кюстендил. Късно вечерта бТВ съобщи че е починала и 73-годишна жена в Благоевград.

Така смъртните случаи в България са вече седем.

Съмнения се появиха, че причината за смъртта на 55-годишния мъж, който почина в болницата в Благоевград, е COVID-19. По първоначална информация той е бил настанен в болницата преди ден в тежко състояние, с дихателна недостатъчност. Включен е на апаратно дишане, но тази сутрин е починал. Мъжът е дал положителна проба на бързия тест за коронавирус, като е изпратен материал за изследване в столицата, който е бил отрицателен. На следобедния брифинг ген. Мутафчийски специално беше попитан дали няма разминаване в броя на жертвите след като на сайта на Министерството на здравеопазването сред починалите не е бил включен починалият от Благоевград. Шефът на Националния оперативен щаб обаче каза, че става дума за коронавирус. 

"Все пак има един положителен резултат. И картината му е като при коронавирус пневмония. Отделно, че има мозъчен оток, има сърдечна недостатъчност. Има един положителен и един отрицателен резултат. Така че ние го смятаме за жертва на коронивирус инфекция", каза Мутафчийски.

Оздравелите от деня са двама - един от "Пирогов", един от ВМА. Така че общият брой в тази статистика е на 11 възстановени.

"Наблюдаваме фанатично желание на колегите веднага да тестват болните. Това е загуба на ресурс на лабораториите. Да не говорим за пациент от една от болниците, който е с пневмония, дихателна недостатъчност, и а първата седмица искат да го тестват", обясни още ген. Мутафчийски.

Той допълни, че затова са били и изработени критериите кога пацентите може да бъдат изписвани, като след това останат още 28 дни в домашна карантина.

"Единственото успокояващо е, че нямаме висока смъртност, не отиваме към платото, това е показател, който показва истинското развитие на нещата", каза още ген. Мутафчийски.

От днес следобед брифингите на щаба ще са в Министерския съвет и то само в 17 часа.

"Защо тук? Виждате през колко метра сте, дезинфекцирате се, да няма незададен въпрос, но да мислим за здравето на самите журналисти и щаба, така е по-добре" , обясни причината за промяната премиерът Бойко Борисов.

Шефът на на пожарната Николай Николов обяви, че в момента има 3260 доброволци, те са обучени при пожари, бедствия и аварии, ръководени от кметовете. Сега приемат и редовните сигнали от възрастни хора, подкрепа на областните пропускателни пунктове. Голяма част от тях ще бъдат включени и по КПП-тата. Доброволците от София, Пловдив, Варна, Бургас са най-активни, допълни Николов

Къде ще се ползват доброволците още - за подкрепа на лечебните заведения, социалните служби, регионалните и здравни инспекции, това са изключително натоварени хора и доброволци, които ще са подкрепа на службите на реда - на КПП-ата, на областните пропускателни пунктове, на големия паркинг край границата.