"Ювентус" се нареди на вече много дългата опашка от клубове, играчите и треньорите на които намаляват заплатите си - било то доброволно или по принуда. В торинския клуб мярката е взета елегантно, а футболистите, начело с Кристиано Роналдо, се отказват от четири месечни възнаграждения - за март, април, май и юни.

Италианският шампион обяви това официално. Жестът ще спести на Юве 90 милиона евро.

Първоначално в. "Тутоспорт" обяви, че Роналдо се е отказал от 3,8 милиона евро от годишната си заплата, която възлиза на 31 млн. Всъщност става дума за доста повече - над 9 милиона.

Капитанът на отбора Джорджо Киелини е бил натоварен със задачата да бъде парламентьор пред отбора. Той е имал видеоконферентен разговор с боса Андреа Аниели и с директора Фабио Паратичи. 

След това се свързал първо с други трима опитни и ключови звезди - Леонардо Бонучи, Джанлуиджи Буфон и Роналдо. Тримата оказали подкрепа на Киелини, така той продължил да разнася лошата, но неизбежна вест на останалите в тима на "Старата госпожа".

Най-високата заплата в "Ювентус" прибира Роналдо (553 хиляди евро на седмица), а втори е Аарън Рамзи - 446 хиляди евро. Трети е Матайс де Лихт - 296 000. 

В официалното съобщение се казва следното:

"В тази ситуация се стигна се до решението играчите и треньорите от първия тим да се откажат от официалните си възнаграждения. Ръководството и футболистите взеха това решение. Споразумението предвижда намаляване на заплатите за месеците март, април, май и юни 2020 г. През следващите седмици личните договори ще бъдат финализирани, както се изисква по регламент.

Икономическите и финансови аспекти от постигнатото споразумение ще доведат до 90 милиона евро активи в касата на клуба за финансовата 2019/2020."

"Бианконерите" добавят, че ако мачовете бъдат подновени, договорите ще бъдат предоговорени според актуалната ситуация и финансите, които ще постъпят в касата на клуба.

Вчера стана ясно, че до подобни мерки са стигнали "Барселона" и "Атлетико" (Мадрид). Те не обявиха с колко са орязали заплатите на звездите си. Според информации, процентът в "Барселона" е 70 за времето, в което не се играе.

Италианският футбол е в много тежка ситуация, той е в криза поначало. Единствено "Ювентус" се намира във финансов рай, а отскоро повече харчове за трансфери си позволяваше и "Интер". Преди дни "Гадзета дело спорт" написа, че предишният сезон е приключил с обща загуба от 2,5 милиарда евро.

В сегашната ситуация с опостушената от коронавируса Италия бъдещето на футбола изглежда в мрак, поне в близко бъдеще. Не че това е толкова важно в момента.