Държавата не може да помага на всяка икономическа брънка, правителството е готово да изтегли заем, но нито знае колко, нито кога. "Всичките ни действия са в режим на неяснота. Не знаем облика на това, срещу което се борим", обяви вицепремиерът Томислав Дончев пред БНР.

Вчера правителството, работодателите и синдикатите проведоха поредна среща, за да обсъдят икономическите мерки срещу надигащата се икономическа криза. Според приетия компромисен вариант държавата ще поеме 60% от заплатите на работници в предприятия, тежко засегнати от кризата. От схемата обаче ще могат да се ползват всички компании, чиито приходи от продажби са спаднали с най-малко 20% заради извънредното положение. Разликата ще се изчислява на база сравнение с числата от март за миналата 2019 година.   

"Държавата не може да влезе във всяка брънка на икономиката и да плати. Схемата, която предлагаме, ще работи, тя е алтернатива на това работодателят да освободи работниците. Това е стимул работодателите да съхранят работниците си и след края на кризата те да започнат да работят на пълни обороти. Мислим за работодателя, но най-вече за работника", обясни Дончев.

Пред Нова телевизия изпълнителният директор на КРИБ Евгений Иванов обяви, че е неработещо първоначалното предложение за това държавата да плаща 60%, а работодателите – 40 на сто от заплатите на служителите в затруднените компании. 

"Съотношението 60:40 работи за големите компании, защото те имат ликвидност и могат да запълнят дупката, която се получава. Малките и средните предприятия обаче не могат", поясни Иванов.

Според Томислав Дончев обаче пакетът мерки на България е сходен с този, който прилагат другите държави.

"Не можем да прогнозираме колко дълго ще продължи кризата, но щетите върху икономиката няма да се изчерпят с щетите по време на карантината. Те ще са по-големи след това, затова трябва да сме внимателни... Липсва отговор на основния въпрос – колко време ще продължи тази ситуация. Бихме допуснали, че е три месеца – по аналог с Китай, но няма гаранции, че това ще е така... Всичките ни действия са в режим на неяснота. Не знаем облика на това, срещу което се борим".

Вицепремиерът поясни, че автоматична подкрепа от държавата ще получи бизнесът, който страда от въведените ограничения по време на карантината – ресторанти, заведения, услуги:

"Другите бизнеси могат да получат подкрепа след доказателство, че имат срив на продажбите с 20 и повече процент".

Очакваните разходи са 1 млрд. лева, на първия етап. 

Вицепремиерът подчерта, че страната ни има техническа готовност за теглене на заем: 

"Бъдещето ще покаже в какъв размер. Имаме буфер, който можем да ползваме засега. Досега сме препрограмирали 600 млн. лева, а при нужда имаме възможност да реагираме с още около 500 млн. лева, без да предизвикваме щети... Помощ от т.нар. "грантове" също е възможност". 

Според него Европа, ако е умна, трябва да започне да мисли за една стратегическа реиндустриализация. 

"В кризисни времена, освен тежките ефекти, се случват неща, които не трябва да ни убягват от вниманието. Ето, за дни въведохме дистанционното обучение и то за минимални разходи... Благотворителността... Български софтуерни фирми безвъзмездно работят върху приложения, ценни за правителството и за обществото за справяне с кризата и за отделни сектори", допълни Дончев.