След като преди месец стана ясно, че "Булгаргаз" и "Газпром" са сключили споразумение за намаляването на цената на руския природен газ за България със задна дата, вече имаме и проект за изменение и допълнение на Закона за енергетиката, който трябва да регулира начина, по който ще бъдат компенсирани клиентите на държавното газово дружество. 

Законопроектът беше пуснат вчера за обществено обсъждане, но към този момент не може да бъде открит на сайта на енергийното министерство и на правителствения портал за обществени обсъждания. Странното е, че проектът е пуснат вчера, а максималният срок за обсъждането му изтича в понеделник. 

От новите предложения в закона виждаме няколко нови момента и сравнително ясен начин, по който ще се връщат парите. Накратко - крайните клиенти ще получат компенсация за надплатените си сметки от август на миналата година до март на тази година, през изчислено намаление на фактурите си за ток и газ. Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) ще изчисли намалението на месечна база за всеки отделен месец и ще върне парите на крайните снабдители на природен газ. Те от своя страна ще разпределят парите към крайните клиенти. 

С новите предложения се приема, че изчислението вече няма да следва месец за месец, а ще се прави на полугодие. 

КЕВР вече предложи цената на парното и топлата вода от първи април да падне за различните градове на страната средно между 8% и 25%.

Предишната формула на изчислението на цената се определяше максимално от цените на петрола и неговите деривати, като малък процент от микса идваше от пазарната цена на природния газ. Сега формулата се обръща.

Изравнителните сметки за ток обаче ще започнат да пристигат от 1 юли, заради допълнителни разходи на онда за сигурност на електроенергийната система. Той трябва да плати почти 100 млн. лв. на НЕК, заради "Марица-Изток 2", която, по заповед на енергийния министър Теменужка Петкова, доставя ток за регулирания пазар. 

Така ясно става, че потребителите няма да получават пари на ръка от своите доставчици, с едно изключение. То важи за тези крайни клиенти, които вече не са част от мрежата на доставчика. Те ще могат да получат парите си на ръка. 

АБВ: Няма мотиви, няма оценка на въздействието 

Първата политическа партия, която реагира на изменението беше АБВ, чийто лидер Румен Петков днес направи извънредна пресконференция онлайн. Според него процедурата е абсурдна.

"Няма никакви мотиви към законопроекта, няма оценка на въздействието. Абсурдно е да има само два дни за обсъждане и законът да е вкарам на тъмно"

Партията обеща, че все пак ще направи своите технически предложения, а Петков посочи, че законотворците не познават европейските регламенти. По-конкретно - нарушен е регламента за Мрежов кодекс за балансиране на газопреносните мрежи и няма правно основание на каква база ще се определи балансиращата цена на природния газ в този период от близо 9 месеца.

Освен това, според партия, новият закон ще внесе счетоводен хаос, който е опасен по време на криза. Според тях ако бъде приет в този си вид, законът – ще доведе до промяна на множество на брой фактури между много юридически лица на големи стойности, актуализация на ДДС декларации и плащания/възстановявания на ДДС. Също така периодът, за който се предлага изменение на цената, обхваща вече приключена финансова години. Липсата на проследяемост и прозрачност ще попречат на бързото и лесно връщане на надплатените средства по сметки за газ.

Петков призова президентът да е готов с вето на проекта. Смята и че има причина за сезирането на Конституционния съд, защото в проекта имало "въпросителни от правно ествество". Например - правното основание за промяната на цената със задна дата.

Освен това, според АБВ, има риск да се окаже, че редица търговци и фирми ще трябва да плащат на „Булгартрансгаз“ ЕАД разлики по балансираща цена.

Партията предлага да се намери начин за плащане на надвзетото от хората още в същия месец, което може да бъде считано и за антикризисна мярка. 

"От ПП АБВ настояваме, че човекът, а не институциите трябва да е в центъра на всички мерки, резултатът от които са достъпна енергия и енергийната сигурност."
 

Как се стигна до тук

Цената на природния газ за България намалява, заради започнатото преди години антимонополно дело на Европейската комисия срещу "Газпром". Руският гигант беше задължен да започне преговори с 8 държави от ЕС, сред които и България, с цел да се свалят цените до пазарното им ниво, а не както беше преди това - доста по-високи.

България започна своите преговори най-късно, заради това и задната дата на намаляването на цената ще е от август на миналата година. Обявеното намаляване на цената с 40%, което премиерът Борисов цитира на 3 март, ще бъде само за месец март, тъй като цените се формират месец за месец.