Днес на 98 години почина Манолис Глезос, емблематична фигура в  антифашистката съпротива и в левицата на Гърция, , политик, журналист и писател, съобщи Kathimerini.

Като причина за смъртта изданието посочи сърдечна недостатъчност.

Глезос е роден на 9 септември 1922 г. в Апирантос, на о. Наксос. През 1935 г. семейството му се мести в Атина, където той завършва икономика през 1940 г.

Шарл дьо Гол го описва като "първият партизанин на Европа".

Още като студент през 1939 г. Глезос се включва в младежка нелегална група против италианската окупация на Додеканезите и против режима на Йоанис Метаксас. 

По време на окупацията на Гърция от нацистите, на 30 май 1941 г. Глезос и съратникът му Апостолос Сантас се покатерват по скалите на Акропола и свалят от пилона там нацисткото знаме със свастика, което е издигнато същата година на 27 април. 

Двамата са осъдени на смърт задочно и дори не знаят за това. Окупаторите арестуват Глезос година по-късно, затварят го и го подлагат на изтезания, които му донасят туберкулоза.

През 1943 го арестуват италианците и го хвърлят три месеца в затвора.

Глезос оцелява през Втората световна война, но следва Гражданската война в Гърция 1946-49 г. ,  по време на която той получава заради убежденията си от новия режим на страната си няколко нови смъртни присъди, до чието изпълнение не се стига.

През 1950 г. властите заменят смъртната му присъда с доживотен затвор, но година по-късно, макар и в затвора, е избран за депутат в парламента с бюлетината на Обединената демократична левица. В деня на избора си започва гладна стачка, с която извоюва освобождаването на седем депутати от островите, на които са заточени. През 1954 е освободен от затвора, но през 1958 г. е осъден отново на смърт за шпионаж. През 1962 г обаче е освободен поради вътрешен и международен натиск.

След военния преврат през 1967 г. “черните полковници” го хвърлят в затвора, откъдето той излиза през 1971 г., три години преди падането на режима им. 

През втората половина на 70-те години на миналия век участва във възстановяването на Обединената демократична левица, която оглавява от 1985 до 1989 г. През 80-те години е избиран за депутат в гръцкия парламент и за евродепутат от ПАСОК. 

От 2000 г. Глезос преминава към обединението на крайнолевите групи в Гърция, което през януари 2015 г. , след тежката финансова криза на страната, дойде на власт под името СИРИЗА (съкращение на “Коалиция на радикалната левица”. На евроизборите през 2014 г. той беше избран за евродепутат от СИРИЗА с 430 хиляди гласа (повече от всеки друг кандидат) и на 91 години стана най-старият от членовете на предишния Европейски парламент.