"Никога не сме казвали, че мярката 60:40 ще бъде универсална и ще помогне на абсолютно всички в България."

Това заяви днес пред БНТ социалната министърка Деница Сачева по повод на продължаващите спорове за адекватността на мярката на държавата за запазване на работната ръка в българските предприятия. 

Спорът идва от мнението на работодателите, които изчисляват, че всъщност истинската помощ на държавата не е с 60% от заплатата на служителите, а с едва 23%. Причината се крие в отказа да се обяви данъчна и осигурителна ваканция и така държавата прибира 37% от парите, които сама преди това е отпуснала. Според бизнес организациите това прави мярката безсмислена. 

"От самото начало уточнихме, че става въпрос за 60% от осигурителния доход на работника. Това е схема, която трябва да помогне и на служителите. Работодателите изчисляват процента от общите си разходи за труд, а ние - от осигурителния доход на работника. В цената на труда обаче се включват и други разходи", контрира Деница Сачева. 

Последва репликата, която и тя, и министърът на финансите Владислав Горанов повтарят от няколко дни - за работодателите било добре да си запазят персонала, в който са инвестирали и който са обучили, и да не се налага след това да се търсят нови кадри. Теза, която всъщност никой никога не е оспорвал. 

"Тази мярка ще служи като мост" в следващите три месеца. Тя е краткосрочна", обясни още Сачева. 

Какво обаче смята да направи кабинетът за самоосигуряващите се лица? Все още не е ясно. Обмисляли се варианти, като засега е ясно само, че и те ще могат да се ползват от безлихвените кредити до 1500 лв. За тях Българската банка за развитие ще издава гаранции към търговските банки. 

"Още обмисляме какво може да се направи по европейските програми. Схемата 60/40 няма да остане единствена. Предстоят допълнителни мерки в подкрепа на малките и средните предприятия, със сигурност ще помислим и за самоосигуряващите се", каза тя.

По думите на министърката страната не очаква много европейски средства и реорганизира тези, с които вече разполага. Щели да се вземат пари от оперативната програма "Човешки ресурси" - 60 млн. лв., които отиват в здравната каса. 

Припомняме, че ЕС предвиди инвестиционна иниацитива за борба с коронавируса. Нейната разбивка по държави показва, че страната ни може да ползва 812 млн. евро от бюджета на ЕС и да приоритизира 546 млн. евро недоговорени до този момент средства. В този смисъл изказването на Деница Сачева е доста неясно.