От 750 до 1300 на ден са се увеличили записаните хора в бюрата по труда, тоест безработните. Това съобщи днес социалната министърка Деница Сачева пред бТВ. Припомняме, че България преди кризата имаше рекордно ниска безработица за последните 30 години. 

По думите й всичко това е нормално и безработицата ще се увеличава и това е неизбежно. В същото време според Сачева "в момента така, както се освобождават хора за част от бизнесите, в други сериозно се наемат".

Наемат се в ресторантьорството, каза Сачева. Според нея един от двата най-тежко ударени сектора въобще от кризата наемал нов персонал, за да доставя по домовете. 

Иначе министърът отново разказа за готовността на държавата да изплати до 60% от заплатите на засегнатите работници, стига техните работодатели да гарантират, че ще платят другите 40%. Как точно ще се кандидатства, как ще се отсяват фирмите и как ще става следенето на процеса пък ще стане ясно до няколко дни. 

Тази мярка обаче, както и заявените 20 млн. лв. допълнително за програмата "Патронажна помощ", могат да станат факт само при приет Закон за извънредното положение. Припомняме, че актът беше върнат с вето вчера от президента Румен Радев. Мотивите - твърде спорни текстове в документа, които могат повече да навредят, отколкото да помогнат. Това пък от своя страна предизвика гнева на премиера Бойко Борисов.

Попитана какво мисли за поредното напрежение между "Дондуков" 1 и "Дондуков" 2, Сачева обясни, че в медицината имало принцип - "Не пречи". Именно този принцип трябвало да се спазва от всички, включително и от тези на високи властови позиции. След което чухме обяснението защо парламентът реши да сложи фиксирани цени на всички стоки и услуги в икономиката. 

"Идеята на БСП беше лансирана още миналата седмица и досега госпожа Нинова и президентът можеше да проведат разговори по темата. Можеше и преди самото гласуване да има изявление. Това беше предложение на БСП и се стигна до ситуация, в която да не бъде гласуван законът въобще."

Законът пък бил изключително важен, защото без него нямало как да се въведат новите облекчени срокове за ТЕЛК-овите решения, помощите за социално слаби и други социални мерки. Схемата с изплащането на 60% от възнагражденията на работници в засегнати предприятия - също. 

"Не може заради политическата спекула да влизаме във все по-големи кризи."

Сачева коментира и другия спорен момент в закона - наказанията за публикуването на невярна информация. Много хора разтълкуваха този текст като възможност за нарушаване на свободата на словото. 

"Не се ограничава свободата на словото. Невярната информация за лечения, за болестта - това са опасни неща. Целеше се да се ограничи свободата на лъжата!"