Срещу поемането на нов външен дълг на този етап от кризата, породена от COVID-19 се обявиха група академици и интелектуалци, обединени в Инициатива "Сдружение Единение". 

Сдружението бе създадено по инициатива на председателя на Българската академия на науките (БАН) акад. Стефан Воденичаров и в него влизат бившият вицепремиер в кабинета "Орешарски" Даниела Бобева, бившият председател на Държавната комисия по сигурността на информацията Цвета Маркова, историкът акад. Георги Марков, бизнесменът Красимир Дачев. 

Оттам изпратиха днес обръщение, в което предлагат някои икономически мерки, като освен, че се противопоставят на поемането на нов дълг, настояват и за свиване на бюджетните разходи на държавните институции и за реализиране само на най-неотложните капиталови разходи в общините. 

Ето пълния текст на обръщението:

"Ние от Инициатива „Сдружение Единение“ помним нашия ангажимент пред обществото да преминем към поредица от активни действия за спасяване на България, но в сегашната криза се въздържаме от активни действия. Подкрепяме усилията и мерките на изпълнителната власт за овладяването на пандемията от коронавирус в страната.

Смятаме че още от сега трябва да обмислят и подготвят мерките за възстановяване на нормалното състояние на обществото и стопанския ритъм на страната след овладяването на пандемията. С още по-голяма настоятелност и неотстъпчивост да потърсим национално съгласие по конкретните национални цели и приоритети за да направим България достойна европейска държава, за което нееднократно сме апелирали.

Като изразяваме подкрепа и за предприетите  мерки в социално-икономическата сфера, очакваме внимателно да бъде преценено привличането на свеж финансов ресурс и да бъдат предприети от държавата национално отговорни действия по разходването на наличния публичен ресурс. Всичко да се извършва прозрачно и съгласно законите в страната. Ние сме срещу поемането на нов външен дълг на този етап от кризата.

В този порядък считаме:

Временно да се спре финансирането на големи инфраструктурни проекти

Капиталовите разходи на общините, които не са свързани с форсмажорни обстоятелства да се отложат във времето

Предвидените средства за ББР да се насочат преимуществено към проекти, свързани със здравето и производството на храни

Бюджетните разходи на министерствата и другите първостепенни разпоредители с бюджета (без МЗ и МВР) да бъдат редуцирани с разумен процент  до края на годината.

Осигуряване на продоволствената сигурност.

В периода на значително ниските енергийни цени и спекулативно волатилност на борсата да се подкрепят енергийните предприятия и да не се допуска допълнителното им задължаване.

Съединението прави силата.

Готови сме да дадем своя дан!"