Учени от университета във Франкфурт са направили пробив в тестовете за COVID-19. Експерти от Червения кръст и Института по медицинска вирусология към университетската клиника са развили тестове, с които капацитетът на тестваните хора може да се вдигне десетократно и от 40 000 дневно да стане 400 000 дневно.

С това става възможно осъществяването на целта на всички учени и политици в момента – максимален брой на тествани хора.  С новия метод могат да се използват и вече наличните тестове, обясни професор Ерхард Зайфрид. С един тест ще могат да се проверят петима души наведнъж и само ако пробата е положителна, да им се направят отделни тестове, за да се идентифицира кой от тях е носител.

Пробите се вкарват в т. нар. минипул, в който с помощта на геномно проследяване се установява дали някой от тестваните е заразен. Резултатът е сигурен. Тестът е готов за малко над час. При положителна проба още 4 часа отнема намирането на вирусоносителя.

Цената на един такъв общ тест е същата като на отделните.

„Всеки тест на пазара, който дава сигурност в резултата, може да се ползва в този метод“, поясняват учените.

Подобна процедура е изключително от полза при медицинския персонал, който е най-изложен на заразата и трябва да бъде тестван непрекъснато.

Хората, които имат вече симптоми, не се тестват в пул за 10 или 5 души, а в пул за двама.

„Това е страхотно откритие и сме големи оптимисти, че в скоро време ще можем да тестваме големи групи от хора", коментира министърката на науката в Хесен Ангела Дорн.