Коронавирусът в парламента отменя дебатите по актуализацията на бюджета и новият таван на дълга, който трябваше да се проведе днес в Комисията по бюджет и финанси към Народното събрание. Снощи стана ясно, че депутатът от ДПС д-р Хасан Адемов е болен от новия вирус. ГЕРБ обясниха, че забавянето е нормално, а Румен Гечев намери за съмнително обявяването на името на болния няколко часа преди комисията да започне работа.

Председателката на парламента Цвета Караянчева обяви, че всички народни представители ще преминат през задължителни тестове. Така в момента не е ясно кога комисията ще може да заседава, така че максимално бързо да се стигне и до гласуването в залата на Народното събрание. 

Припомняме, че финансовият министър Владислав Горанов предложи актуализация на бюджета, чиято философия ще бъде бъде тотално променена заради епидемията и последвалата икономическа криза.

Новите разчети предполагат дефицит от 3,5 млрд. лв. в края на година, при заложен балансиран бюджет и вдигане на тавана на дълга от сегашните 2,2 млрд. лв. до 10 млрд. лв. Горанов вече обясни, че първоначалните сметки показват, че ще се изтеглят 4,2 млрд. лв. за финансиране на дефицита и увеличеният капитал на Българската банка за развитие, а останали пари до 10 млрд. лв. може да бъдат изтеглени само, ако кризата се влоши.

ГЕРБ: Имаме подкрепата на коалиционните ни партньори

Днес две от основните лица на ГЕРБ в бюджетата комисия - Менда Стоянова и Александър Иванов, коментираха предложенията на Горанов. 

И двамата подкрепиха идеите на финансовото министерство и за пореден път обясниха, че всичко се прави с цел да се финансират мерките от страна на правителството в помощ на икономиката - схемата 60/40 и гарантираните от ББР кредити за фирмите и лицата, пуснати в неплатен отпуск. 

"Лимитът на дълга до 10 млрд. лева ще бъде горещият картоф, който ще прехвърля от ръка на ръка БСП. Останалите парламентарни групи ни увериха, че ще подкрепят предложението за актуализацията на бюджета. БСП няма да пропусне да използва темата за своята политическа пропаганда“, каза Менда Стоянова пред БНР. 

Схемата 60/40, при която държавата плаща 60% от заплатата на служителите в засегнатите компании пък била добра и справедлива. Нищо че изчисленията показват, че държавата ще получи обратно между 25 И 30% под формата на данъци.

"Вероятно тези 1 млрд. лева, които сме заделили няма да стигнат, ако кризата продължи, и ще трябва да трансферираме още пари."

Александър Иванов обясни пред бТВ, че каквото и да казва опозицията, сметките са точни и правилни. ГЕРБ пък вече са си осигурили подкрепата на коалиционните си партньори за предложенията на Горанов. 

"Мерките в подкрепа на бизнеса са правилни. Никоя практика не показва, че раздаването на пари на калпак работи."

Румен Гечев: Почва да стават много съвпадения

Финансовото острие на БСП Румен Гечев се включи по телефона в студиото на бТВ и обясни, че цялата тази работа с отмяната на заседанието на бюджетната комисия заради болестта на Адемов и то точно няколко часа преди това - било съмнително.

"Почва да ми идва малко чисто политическо това.  Разбира се, дано с колегата Адемов всичко да е наред, но нещо почнаха да стават много съвпаденията. Не знам какво налагаше да се обявява това няколко часа преди заседанието, да се отменя."

И припомни, че тази комисия, която е една от най-важните в парламента, не е заседавала вече повече от 45 дни. 

"Бяха отлагани много заседания и сега няколко часа преди да се чуе гласът на опозицията - как да не поражда съмнения."

По същество Гечев обясни, че не разбира кое налага ГЕРБ да иска лимит на дълга от 10 млрд. лв. при положение, че прави разчети за дефицит от 3,5 млрд. лв. 

"Твърдите, че имате резерв от 10 млрд. лв. Сега още 10 млрд. лв. искате."

Освен това стоял въпросът и с ефективността на разходването на средствата. Не се съгласи и с мярката 60/40 и подкрепи бизнес организациите, които казват, че реалната помощ е много по-малка.

"Държавата е майка за едни и мащеха за други."