Пастор от Лос Анджелис е с 6 обвинения за нарушаване на мерките срещу коронавируса, наложени от губернатора на щата Калифорния, съобщи местната телевизия WAFB9.

Марк Антъни Спел, пастор на църква в центъра на града, е организирал неколкократно събирания на стотици хора за проповеди. Изпълнителната заповед на губернатора обаче забранява това заради пандемията, вече заразила 6900 души в щата и довела до смъртта на 150.

Местните власти са се опитали многократно да убедят пастора да спре проповедите си. Той обаче игнорирал призивите на шерифа, щатската полиция и свой колега пастор от друга църква. 

"Вместо да покаже силата и издръжливостта на нашата общност, г-н Спел е избрал да ни злепостави, за да популяризира себе си", обяснява местният началник на полицията Роджър Коркоран.

Според него това "не е въпрос на религиозни свободи, не е въпрос на политика".

"Изправени сме пред здравна криза и очакваме лидерите в общността да дадат добър пример и да следват закона", отбелязва Коркоран.

Районният прокурор е повдигнал обвинение само на пастора, тъй като от една страна е сложно да се издирят всички, присъствали на проповедите в църквата, от друга - пасторът е този, който е убеждавал хората да нарушат закона. Той твърди, че ще продължава да провежда проповеди.