Случаите на коронавирус у нас са вече 449, съобщи тази сутрин Националният оперативен щаб. Новите заразени за последните 24 часа са 37, каза началникът на щаба ген. Венцислав Мутафчийски.

Починалите от COVID-19 у нас остават 10, но средната им възраст пада на 61 от 66 години.

На народните представители са направени досега 92 проби във ВМА, като две от тях съмнителни. Още 90 са направени в "Софиямед" - всички отрицателни. Депутати са били изследвани и във Варна и Стара Загора, но общият им брой се очаква да бъде съобщен днес от ръководството на Народното събрание.

Днес започват изследванията и на персонала на парламента.

Починалият вчера в "Пирогов" пациент няма придружаващи заболявания, каза Мутафчийски. Той е от семейство, което се е върнало от Германия. Придружаващи заболявания има съпругата му, която е оперирана заради онкологичен проблем.

Пациентът от Кюстендил не е починал от пневмония, а от белодробна емболия, каза още шефът на щаба.

Как да работи парламентът? Пример от Израел

Парламентът може да продължи да работи въпреки заразените депутати, каза Мутафчийски, посочвайки, че решението за това се очаква от председателката на институцията Цвета Караянчева.

Той даде пример с Израел, където заразените депутати работят в отделена с плексиглас кабина, гласуването става по групи. Прилага се и дистанционна работа.

Районните здравни инспекции ще определят дали да се поставят под карантина редакции, в чийто състав бъдат установени носители на вируса.

Мутафчийски каза, че отделенията на болниците, включително хирургическите, ще продължават да работят и при случаи на заразен медицински персонал, като се вземат всички необходими предпазни мерки. Пациенти, които има вируса, но се нуждаят от спешна операция, ще бъдат оперирани.