Саудитският петролен гигант "Сауди Арамко" (Saudi Aramco) вчера увеличи доставките си на суров петрол до рекордните 18,8 милиона барела за един ден въпреки спада в световното търсене заради предизвикания от коронавируса спад в икономическата дейност, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

"В момент, когато светът се нуждае от икономическа стабилност, "Арамко" остава ангажирана да доставя на енергийния сектор. Компанията бие рекорди, като зареди 15 танкера с обща вместимост над 18,8 милиона барела петрол", се казва в изявление на фирмата.

Съобщението на "Арамко" идва, след като във вторник изтече споразумение между Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК) и други производители, сред които Русия, което имаше за цел да ограничи производството на суров петрол за поддържане на цените на черното злато на международните пазари.

Липсата на ново споразумение предизвика през последните седмици ценова война на Рияд срещу Москва след отказа на руснаците да намалят световното производство. 

Заради този отказ саудитците оказват натиск чрез понижаване на цените си и увеличаване на производството си, отбелязва АФП.

Междувременно пострадал от играта на Рияд и Москва се оказа Вашингтон. През последните години САЩ се превърнаха в един най-големите производители на суров петрол и станаха тотално независими, що се отнася до вътрешното си потребление. Износът продължаваше да расте. Проблемът е, че местните хиляди малки компании, които изпомпват петрол от шисти, имат кредити през различни финансови инстрименти, а ниските цени затрудняват обслужването на заемите. Точно поради тази причина администрацията на президента Доналд Тръмп заяви, че утре той ще се срещне с представители на местния бизнес. Тръмп ще се опита да успокои бизнеса, като им обещае държавна помощ. Обмислят се и евентуални високи мита за саудитския петрол.