"Броят на подадените заявления по мярката 60/40 е 59. Очакванията са днес броят им да нарасне, а до края на тази седмица ще бъде получено одобрение от Европейската комисия, за да могат да се извършват и разплащанията."

Това заяви тази сутрин министърът на труда и социалната политика Деница Сачева на брифинг в Министерския съвет. Думите й са по повод на потеглилата вече икономическа мярка на правителството за запазване на работната ръка в засегнатите от кризата бизнеси. 

Става дума за готовността на държавата да изплаща 60% от осигурителния доход на служителите, а работодателят да изплаща другите 40%. Според всички работодателски организации обаче мярката е неефективна и ще помогне само на компании, които така или иначе не са в тежко състояние. Изчисленията пък показват, че след като се сметнат осигуровките и данъците, които държавата прибира, реалната помощ е под 30%. 

Все пак Сачева призова фирмите да продължат да кандидатстват, въпреки че схемата още не е одобрена от Брюксел. 

"Това не пречи заявленията да бъдат подавани. Те ще бъдат разглеждани. От следващата седмица, надявам се, ще имаме възможност да започнем да изплащаме сумите на тези, които са получили одобрение." 

Проблем обаче се оказва растящата безработица. По думите на Сачева цели 4700 души са се регистрирали в бюрата по труда само за един ден. Общият им брой е над 31 000 души, и то само във времето от 13 март до 1 април. Средно това прави по 2934 на ден. 

Все пак се наблюдава и обратна тенденция при някои бизнеси, които са наели общо около 7000 нови работници.

Иначе Сачева цитира статистика, която трябваше да покаже колко е затруднена работата на държавното обществено осигуряване. Така стана ясно, че 45 милиона лева са насочени към българските общини, за да осигуряват т.нар. патронажна грижа.

17 000 души пък ще получат ядене по програмата "Топъл обяд". Нарастването на броя хора, които са под закрилата на социалните помощи, е с около 2000 души. Общо помощи получават 23 000 души. 

45 000 души пък ще получат индивидуални пакети от храна. Програмата се осъществява с подкрепата на Българския червен кръст. 

Натискът върху здравната система беше обрисуван отново с числа. Така разбрахме, че общият брой на издадените болнични от началото на извънредното положение е 176 000. От тях над 5200 са именно свързани с карантината, а болничните, свързани с коронавирус, са 2072. 

"Натискът към социалната система все още не е застрашаващ, но данните са динамични и не спират да се увеличават. Затова и искаме актуализацията, за да ни подготви за най-лошият сценарий."