Общопрактикуващите лекари от Банско, който бе поставен под карантина до 31 март, поискаха днес извинение от оперативния щаб за борба с коронавируса в лицето на началника му генерал Венцислав Мутафчийски. Повод стана обявената от Мутафчийски информация преди ден, че по "не мнoго официални" линии от щаба установили, че не са подадени 50 души със симптоматика на COVID-19 в Банско. В отговор лекарите заявиха, че са спазвали всички процедури, направили са възможно най-доброто за пациентите си в екстремни условия на работа. Мутафчийски пък заяви, че не е обвинявал никого.

"Генералът трябва да ни се извини лично, защото се чувстваме много обидени. Защото в условията на барикада ние понесохме цялата тежест - да преглеждаме пациенти, които нямаме право да изпратим никъде извън предела на Банско, и сме се справили много добре", заявиха днес пред Нова тв лекари от града.

И призоваха човекът, който е подал тази информация, да застане с името си и да заяви: "Има такива и такива случаи, доказани и скрити." 

"Никой не е искал от нас да подаваме информация за съмнителните случаи", заяви също д-р Диана Кадева.

И допълни, че условията на работа са били "без лаборатория, без рентген - абсолютно нищо, пълна изолация".

"Имаше сериозни случаи, които се нуждаеха от специализирана помощ, но никой не се обади през това време да ни попита как се справяме, имаме ли нужда от нещо. И накрая получаваме такива обвинения. Направо сме възмутени. И обидени", заяви още Кадева. 

Лекарите разказаха още, че са правени както рутинни прегледи, така и прегледи на хора с лека симптоматика, които нямат нужда от хоспитализация. Много хора са се обаждали и искали да си направят тестове, но едва в понеделник от РЗИ дошли да правят такива, като лекарите трябвало да заведат експертите до домовете на хората. Тестове са правени от РЗИ и не на 50 души, а общо 21 теста от пациенти на всички общопрактикуващи лекари, заявиха още лекарите от Банско днес. Информация за резултатите все още няма.

Лекарите са категорични: имали инструкции да докладват за много тежки случаи, при които трябва да има болнично лечение.

Разказаха обаче и за случай на момче с пневмония, което едва успели да вкарат в болница.

От коментара на Мутафчийски малко по-късно стана ясно, че вероятно има разминаване при инструктажа. 

"Всъщност кой ги е обвинил в това, че са укривали - вие или аз?! Вие или аз?!", обърна се той към журналистите в отговор на въпрос.

След което заяви:

"Информацията беше, че имаме данни, че има хора със симптоматика, които не са подавани. Също така процедурата, която е препоръчана и е разписана със заповед на министъра на здравеопазването, е, че всеки, за когото има данни за двустранна пневмония и друга симптоматика за коронавирус, трябва да бъде пратен за изследване.

За двуседмичния период за карантината в Банско имаме една група бременни, които са дадени за изследване и нищо повече. Останалите са приети в болници.

Това казах аз, не съм обвинил абсолютно никого. За мене е важно дали е спазена процедурата. Ако те не са имали никакви такива пациенти - със симптоматика, ако не са имали такива болни въобще или ако са имали - са подадени - в коя лаборатория да видим сега - референтната или във ВМА. Тогава - ОК. Всъщност има едно нещо, което много лесно може да се провери - рентгенологичният кабинет на разложката болница..."

А ето какво каза Мутафчийски преди ден - изявлението, станало повод за ситуацията:

- Данните там (в Банско) протекоха по няколко линии, но не и по много официални. Лекарите отричаха да имат пациенти с такива заболявания - да, местните лекари. Но в края на краищата установихме по друг начин, ще го запазя за себе си, че има около 50 души, които са проявили симптоми и си стоят вкъщи. Това ме накара, със съдействието на РЗИ, защото нашите мнения са само препоръчителни, разбира се, ние не сме някаква шпицкоманда, която да има безкрайни възможности, но все пак успяхме да осъществим тази акция.

- Да разбираме, че е направен опит да бъдат укрити хора със симптоматика, така ли?

- Това са ваши разсъждения по въпроса, аз казах каквото имам да кажа."