Американският президент Доналд Тръмп обяви, че данните на Китай за коронавируса в страната са "леко понижени", предаде Ройтерс.

Коментарите идват, след като Блумбърг разкри данни от класифициран разузнавателен доклад на Щатите, в който се твърди, че Китай не е оповестил всичките случаи на заразени и на починали. 

"Числата изглеждат леко понижени - и съм учтив, като казвам това, като се има предвид какво наблюдаваме и какво бе докладвано."

Тръмп каза, че е обсъдил как Китай се е справил с огнището на коронавирус в телефонен разговор с китайския си колега Си Цзинпин миналия петък, но не са се спрели толкова много на числата.

Тръмп, който ограничи критиките си към Китай, добави, че отношенията на Вашингтон с Пекин са "много добри" и че двете страни искат да спазват многомилиардната търговска сделка, постигната по-рано през тази година.

"По отношение на това дали техният брой е точен или не - добавя той, - не съм счетоводител от Китай."

Говорителят на китайското външно министерство Хуа Чунин повтори по време на всекидневен брифинг в Пекин в четвъртък, че Китай е открит и прозрачен за епидемията от коронавирус в страната и остро критикува американските представители, които поставят под съмнение разкритията на комунистическата страна.

"Тези коментари на американските политици са просто безсрамни и морално отблъскващи", каза тя. "Те трябва да се откажат от политизирането на проблемите на общественото здраве. Това е просто неморално и нечовешко и ще бъде осъдено от хората по целия свят." 

Съветникът по националната сигурност на Тръмп Робърт О'Брайън каза на същия брифинг, че Вашингтон "просто не е в положение да потвърди някои от числата, които излизат от Китай".