"Ние сме около 8000 човека и вече цял месец живеем със страха да не предадем заразата, с която се сблъскваме ежедневно. Но държавата не ни зачита "за хора от първа линия в борбата с COVID-19". Може би заради това не ни тестват по никакъв начин, не ни обезщетяват за рисковете на работата ни, не ни разбират."

Това се казва в остра позиция на Националната асоциация на работещите в спешната помощ в България - медиците, които първи влизат в контакт със заразените с коронавируса. Оттам задават 5 въпроса към Националния оперативен щаб, свързани с всекидневната им дейност - защо не ги тестват, за липсата на достатъчно предпазни облекла в работата им, за това, че досега нито един спешен медик не е получил обещаните от правителството допълнителни 1000 лв.

Ето и пълния текст на писмото:

"Ние сме онези невидими медици с бутафорни и крайно недостатъчни защитни облекла, които диагностицират, транспортират и лекуват първи по домовете и спешните отделения пациентите с COVID-19. Естеството на работата ни, за съжаление, ни превръща в заразоносители, които застрашават ежедневно семействата си и неинфекциозните си пациенти.

Ние сме около 8000 човека и вече цял месец живеем със страха да не предадем заразата, с която се сблъскваме ежедневно. Но държавата не ни зачита "за хора от първа линия в борбата с COVID-19". Може би заради това не ни тестват по никакъв начин, не ни обезщетяват за рисковете на работата ни, не ни разбират.

В името на нашите пациенти и нашите семейства Ви молим да попитате по време на многобройните брифинги на властта и Националния щаб:

1. Колко от нас са тествани и колко са болни от COVID-19 от началото на епидемията?

2. Защо не ни тестват след всеки контакт с болен от COVID-19, дори когато сме карантинирани, дори когато се разболеем? Оказва се, че трудът на другите ни колеги, на полицаите, военнослужещите, шофьорите на автобуси, на депутатите е по-рисков от нашия.

3. Кога ще имаме достатъчно защитни облекла, каквито имат колегите ни от интензивни и инфекциозни отделения? Пациентът с COVID-19 е еднакво заразен за всички, а на нас ни дават екипи, само ако има информация, че пациентът е съмнителен. Знаят ли в колко случаи пациентите със задух, гръдна болка, паник атака впоследствие се оказват с положителен тест за COVID-19?

4. Кога ще имаме бързи тестове, за да диагностицираме пациентите си? Работата на тъмно води до грешни диагнози и неправилни или пропуснати хоспитализации.

5. Колко от нас трябва да се разболеят или загинат от COVID-19, за да ни разберат от МЗ и Националния кризисен щаб?
Ще Ви бъдем благодарни и ако информирате обществото, че до момента нито един спешен медик не е получил обещаните 1000 лв. от парите на данъкоплатеца за обезщетение за работата си с пациенти c COVID-19.