Мобилизирането на рекордните 2,77 трилиона евро е отговорът на ЕС на пандемията от коронавирус, стана ясно вчера.

Сумата бе обявена от председателката на Еврокомисията Урсула фон дер Лайен. Това стана при представянето на новия инструмент за временна подкрепа с цел намаляване на рисковете от безработица при извънредни обстоятелства, известен като SURE.

"Това е най-голямата сума, която ЕС е осигурявал за справянето с криза досега", изтъкна Фон дер Лайен.

Парите са мобилизирани от ЕС в лицето на европейските институции и страните членки.

Клуб Z се обърна към Еврокомисията с молба да разясни откъде точно идват тези пари.

• 430 милиарда евро идват от мерките, предприети от националните правителства в рамките на обявената гъвкавост на правилата за бюджета на ЕС. Това е направено в рамките на обявеното на 20 март задействане на обща дерогационна клауза на Пакта за стабилност и растеж (ПСР);

100 милиарда евро са парите по обявената вчера схема SURE за краткосрочна заетост;

2,24 трилиона евро е сумата от националните мерки за ликвидност, одобрени по новите правила схеми и регламентите на ЕС за държавната помощ.

Подробностите ни предостави Балаж Уйвари – говорител на ЕК по въпросите на бюджета и човешките ресурси.

Според Урсула фон дер Лайен следващият бюджет на ЕС трябва да бъде план „Маршал“ за възстановяване от кризата с коронавируса.

Тя поиска да бъде приет бюджет, който да бъде основен стълб и да въплъщава отговора на пандемията. Многогодишната финансова рамка (МФР) обхваща периода 2021-2027 г. Европейските лидери обаче все още не могат да се разберат за нея.