"Да наложи вето върху закона за удължаване на извънредното положение, аз ще изкарам депутатите на ГЕРБ от залата, да си гласуват. Да оставим народа без извънредно положение, да го уморим. Буквално. Това е предложил."

Това обяви разгневено премиерът Бойко Борисов в коментар на изявлението на президента Румен Радев, според когото мерките, свързани с противодействието на заразата от коронавируса, трябва да се облекчат. (Президентът обаче не може да налага вето на решение на парламента - каквото е това за удължаването на срока на извънредното положение, а само на закони, б.р.)

И насред институционалните въпроси не пропусна личния елемент:

"Сутринта му се обадих, за да му изкажа съболезнования в чисто човешки план. Да говориш нелепици в ден, в който баща ти е умрял. Приемам, че всички тези нелепици, които е казал...Цял свят ги прави тези мерки, ЕС прие варианта 60 на 40... Можем много да му отговаряме, но в такъв тежък за него ден, не бих си го позволил. Нямам такъв морал.

След което обясни, че Радев само "ходи като някоя дърта свекърва, ама злобна".

Налагането на мерките Борисов сравни с грижите, които добрите родители полагат да децата си, някога и против волята им. Как едно дете плаче, когато трябва да се ваксинира или да ходи на зъболекар, но майка му или баща му го водят, защото знаят, че ще спасят живота му, илюстрира той действията на правителството.

"Толкова и нас ни боли..."

"Депутат след депутат дават положителен коронавирус. Ами ако утре, след една- две седмици не успеем да съберем парламента..", каза още той. 

Повтори изказването си от сутринта, че ако три дни има спад в случаите, щяло да се мисли за облекчаване на режима.

Говори на тема "цензура".

"Излезе някой (Радев-бел ред.), каже пет приказки от листчето и се прибере. Защо не му задавате въпроси?Против ли е извънредното положение? Или нямаше там въпроси.  Ето това е цензура. Аз от сутринта съм подложен на въпроси. На живо сме, каква цензура. Питайте ме, ако искате и за първия сняг в Смолян. Коя цензура, бе?  Ей на, удари ме с микрофона, ако искаш, каква цензура, на живо си", допълнително се възпламени той.

И продължи: "Вие, журналистите в Смолян, какво усетихте от извънредното положение - върху правата си, свобода на словото...Даже така, както сега сте се наблъскали не е редно...Довиждане."

След което рязко прекъсна брифинга и се качи зад кормилото на джипа си.

Борисов заедно с шефа на Националния оперативен щаб ген. Венцислав Мутафчийски бяха в завод в Смолян, в който е започнало производство на предпазни очила и шлемове за медиците на първа линия в битката с коронавируса.

"Иде ми да те прегърна, ама няма", каза премиерът на директора на предприятието.

Мутафчийски даде оценка на продуктите: "Удобни са, не се изпотяват, нося ги вече при различни темпуратури. Меки са, не убиват, колегите също ще се зарадват."

Борисов поръча предпазните очила и шлемовете, които са, както той обясни, за най-рисковете места "при фонтан от слюнки", да бъдат сертифицирани по най-бързия начин.

"За всичко това се чакат месеци, години, а и не се вземат поръчки. Маса колеги в Европа са заявили каквито произведем, такива да има дадем. Така че освен за нашия вътрешен пазар, ще е и съпричастност към ЕС. Очакваме от едни да ни дадат белина, оказа се, че и тя е кът, други - инсулин", каза той.

Както още обясни премиерът, "създаваме си индустрия за новото време", когато щяло да има не парична, а стокова търговия - който каквото има ще разменя.