"Най-големият дарител в страната е депутат от ДПС - г-н Делян Пеевски".

Това заяви депутатът от ДПС Йордан Цонев. Той коментира предложението на ГЕРБ за замразяване на депутатските заплати. Цонев изтъкна, че ако тези заплати бъдат замразени, те ще останат в бюджета на парламента и ще се върнат в бюджета на държавата. Докато чрез дарения депутатите ще дадат пари своевременно там,  където има нужда.

Според медийни публикации Пеевски е дарил около 2,2 млн. лв. в помощ на медиците срещу коронавируса.

Изказването на Цонев бе в рамките на дебата за промени в решението за работата на парламента по време на извънредното положение. Той каза, че депутатите от ДПС са 26, но са направили по-големи дарения от най-големите парламентарни групи. Цонев обаче не назова конкретни суми. Той изтъкна, че здравето на депутатите не е личен, а институционален въпрос, защото при определени обстоятелства парламентът дори може да спре да работи.

Лидерът на БСП Корнелия Нинова попита как ще стане замразяването на заплатите, тъй като за това трябва да има промяна в правилника. 

"А след един месец като падне средната заплата, нашата висока ли ще стои? Къде е тук справедливостта", попита Нинова.

Тя допълни, че БСП е принципно против увеличаването на заплатите на всеки три месеца. И през годините е внасяла предложения този механизъм да отпадне, но те не са били подкрепяни от ГЕРБ.

Тома Биков (ГЕРБ) също изказа мнение, че след време заплатите трябва да бъдат замразени, защото тогава ще бъдат по-ниски.

Междувремнно от НФСБ съобщиха, че са взели решение депутатите на партията да дарят половината от заплатите си във фонда на здравното министерство срещу коронавируса.

Според новите правила за работа на парламента депутатите ще се регистрират един час преди заседание. Те ще гласуват 30 минути след края на дебатите, като ще го правят на групи. Целта е да няма струпване на депутати в залата и те да сядат през едно място. Докато текат дебатите, в залата ще присъстват само тези, които участват в тях.