БСП предлага екшън-план за спасяването на четири групи от българските граждани. Това заяви днес пред бТВ лидерът на социалистите Корнелия Нинова, няколко часа преди гледането на актуализацията на бюджета на второ четене в ресорната комисия.

От думите на Нинова става ясно, че според разчетите на левицата всичко ще струва около 1,5 млрд .лв.

" Предлагаме четири неща. Първо, остава една група българи - в платен отпуск и самоосигуряващи се. Предлагаме безвъзмездно държавата да осигури по една минимална заплата плюс осигуровките. Това ще струва 912 млн. лева за тази група българи. Втората мярка е за земеделските производители. Предлагаме помощ за отглеждането плодове, зеленчуци, месо и мляко. За ресторантите - те искат освобождаване от тротоарно право, от такса смет и освобождаване от ДДС на изхвърлените храни. Четвъртата мярка - един трансфер от държавата от общините в размер на 10% от държавната субсидия. Общо всичко ще струва около 1,5 млрд. лв."

Нинова беше категорична, че БСП няма да подкрепи исканата от министерството на финансите актуализация, защото тя задълбочавала проблемите.

"Няма план как да излезем от кризата, този бюджет не помага на засегнатите хора. Мярката 60/40 не работи. Всичко е взимайте кредити, но тези кредити трябва да се връщат. Вътре няма нито едно евро от европейските пари, отделени за България, това са почти милиард"

Припомняме, че Владислав Горанов поиска актуализация на бюджета, която да покрие извънредните разходи по икономическите мерки, както и да компенсира по-малкото приходи в хазната. Новите разчети предполагат спад на икономиката с 3%, дефицит от 3,5 млрд. лв. и вдигане на тавана на максималния дълг до 10 млрд. лв. 

По думите на самият Горанов за България няма допълнителни пари от ЕС, а страната има възможност да пренасочи средства, които са вече договорени. По думите му обаче по-голямата част от тези средства вече са планирани разходи. 

Нинова отново попита къде е отишъл излишъкът от бюджета, който финансовото министерство декларира за февруари - 1,5 млрд .лв. Според социалистите хазната е празна, а фискалният резерв се пази от ГЕРБ, за да давали пари на своите кметове пред изборите в края на годината. 

Относно удължаването на извънредното положение, Нинова обясни, че и то е нередно. 

"Ние предложихме то да е до 30 април, не до 13 май. Да го удължим с по-малко, като изтече краят да се отчетат, няма пречка пак да се удължи. На 3 април да го удължиш с 45 дни е стресиращо"