Без изненади предлаганата от правителството актуализация в бюджета мина на първо четене в пленарна зала, след като бе подкрепена на провелата се по-рано през деня бюджетна комисия. Това стана и с подкрепата на депутатите на ДПС, но с уговорката, че от Движението чакат следващите стъпки на финансовия министър Владислав Горанов.

Против бяха само 55 депутати - от БСП. 13 от ДПС гласуваха "за", както и 4-ма от "Воля" и трима независими". Гласовете от ГЕРБ бяха 85, а тези на Обединени патриоти - 18. Или 123 гласа "за" срещу 55 "против".

Най общо: бюджетът се актуализира и преминава от предварително разчетен като балансиран в такъв с дефицит от 3,5 млрд. лв. Освен това - повдига се таванът на възможния дълг от 2,2 млрд. лв. до максимален от 10 млрд. лв. Горанов вече обясни, че на първия етап държавата ще опита да набере финансиране от 4,2 мрлд. лв., а остатъкът до 10 млрд. лв. ще бъде теглен единствено, ако кризата се задълбочи. 

Икономическата криза и карантинните мерки ще доведат до неизпълнение на годишните прогнози по приходите с 2,44  млрд. лв., като ще бъдат засегнати основните данъци - ДДС, акцизи, корпоративни данъци, данък върху доходите на физическите лица, социалноосигурителни вноски и др. Един милиард ще бъде изхарчен за схемата 60/40 за компенсиране на заплатите на работници от засегнати фирми и 700 млн. лв. за капитализацията на ББР, чрез която тя ще издаде гаранции към търговските банки. Дългът от 4,2 млрд. лв. ще компенсира именно тези дупки, които ще се отворят в хазната. 

Дебатът преповтори този от изминалите дни от обявяването на намерението за дълга.

От опозицията от БСП, в лицето на финансиста Румен Гечев обявиха, че кабинетът се кани да разпределя 15 млрд. лв. през тази година (От 10 тези милиарда 5 са неприкосновени, но остават 5. И с искания нов дълг от 10 - стават 15 милиарда само за 2020 г. - изчисли Гечев). Той разкритикува кабинета, че не спира големите инфраструктурни проекти, като даде за пример военните проекти и магистралите.

"За учудване на целия свят 2,5 милиарда платихме за самолети, които днес с учудване прочетох, че ще пристигнат през 2017 г. Направете им една снимка на F-16 и я пратете на лекарите на първа линия", посочи Гечев по адрес на новината за доставката на американските изтребители.

Депутатът разкритикува и мярката 60/40, като цитира работодатели и профсъюзи: "Работодатели, профсъюзи ви казват, че тази мярка няма да работи и си запишете, че ще дойдете в залата и ще искате тя да бъде променена. Ще предложим наш вариант със същия милиард лева", даде заявка Гечев.

Усъмни се и как ще се разпределят тези 700 милиона лева за ББР - "колко ще минат през търговските банки и как ще бъдат селектирани те - вие ли, или на търговски принцип; в кой отрасъл ще отидат парите".

"Празен чек искате вие, за да можете да си разпределяте тези средства с постановления на Министерския съвет в края на годината преди избори", посочи в заключение Гечев.

Темата поде и лидерката на БСП Корнелия Нинова: "На 29 февруари финансовият министър каза, че към февруари 2020-а реализираме излишък от 1,5 млрд. лв. Три седмици по-късно премиерът Бойко Борисов обяснява, че вече сме на дефицит от 3,5 млрд. лв. Т.е. 5 млрд. лв. просто изчезнаха. Питаме къде са. Ако следваме Борисов, той, уважаеми пенсионери, твърди, че вие сте стопили парите. За справка - 700 млн. лв. месечно се дават за разходи. Балонът за цъфтеж се спука", заяви и тя.

И прогнозира, че "скоро НОИ ще се натовари и рано или късно ще гръмне", визирайки 60/40 и хората на борсата: "Всички губят от тази марка. Самоосигуряващите се - с какво ще помогне тази мярка на вас? - Ами нищо."

И тя като Гечев се усъмни, че от мярката "ББР" "ще се ползват 5-6 фирми, които и сега ползваха ББР".

Относно предложението хората в нужда да могат да теглят кредити от 1500 лева, Нинова посочи, че "те и сега имат кредити. Нямат никаква яснота какво ще се случи със семействата им и не желаят да взимат пореден кредит".

"Ще изхарчите 2 милиарда за военна техника като хората няма да имат какво да ядат", заяви още, визирайки сделките за корабите и бронираните машини.

В защита на правителството се изказа депутатът от ДПС Йордан Цонев, който определи изказванията на левицата като "политическите лакардии" и "спекулации". Но разясни, че партията подкрепя тези мерки като начални - ще чака още, ако се наложи, като те трябва да са прецизирани и насочени към нуждаещите се пострадали от кризата.

"През юли дълговите пазари ще бъдат олеле, майко", застъпи се за дълга.

"Спорният въпрос тук е друг. Достатъчни ли са. Ако са само началото - докато се изясни картината на засегнатите, времевият отрязък, в който ще действа извънредното положение - и след това на база данните се предприемат още мерки и има таргет на кои хора да се помогне (защото на някои хора тук им е любима тема да се раздават пари на всички) - ние от ДПС сме "за", допълни Цонев.

По думите му е важно да се съхрани потенциалът за растеж. И от ДПС подкрепят актуализацията "поради консервативния подход - защото се изчакват месец-два".

"Чакаме следващите ви стъпки", обърна се той към присъстващия в залата Горанов.

Самият финансов министър отново разясни какви са целите на заема и на останалите мерки, опровергавайки сметките на левицата. И посвети финалната си реч на политическо послание:

"Бюджетните промени винаги са заредени с политически дебат. Увеличенито на трансферите към ДОО е да се увеличи фонд безработица. Затова ми изглеждаше относително прост този дебат. Вероятно могат да се предложат различни и разнообразни мерки. Моята роля е да гарантирам, че колкото и продължителна да е тази криза, държавата ще продължи да функционира. Че държавата ще има достатъчна ликвидност. 

Ако обаче, колеги, утре с лека ръка стопим резервите си и нямаме гаранция, че вдругиден ще можем лесно да ги възстановим, каква е алтернативата? - Няма. И МВФ може да не е алтернатива. Всеки лев от този дълг ще попадне в БНБ и ще бъде изхарчен за българския бюджет", заяви той.