Британският министър-председател Борис Джонсън е постъпил в болница и за изследвания, предадоха световните медии.

На 27 март Джонсън (55 г.) съобщи, че е дал положителна проба за COVID-19 и ще работи в самоизолация.

"Това е предпазна стъпка, тъй като министър-председателят продължава да има постоянни симптоми на коронавирус десет дни след като даде положителен тест за коронавирус", каза говорител на Даунинг стрийт 10.

Съобщенията от Острова подчертават, че Джонсън не е приет по спешност, а по съвет на неговия лекар.

Той се намира в болницата "Св. Тома" в Уестминстър и получава обогатен с кислород въздух. Лекарите са били загрижени за дишането му. 

Говорителят каза, че министър-председателят продължава да ръководи правителството и да бъде във връзка с колегите си в чужбина и у дома.

По време на самоизолацията Джонсън обитаваше жилището на Даунинг стрийт 11, тъй като номер 10 се смята за неговото работно място.

Той определи за свой заместник външния министър Доминик Рааб - в случай че се разболее сериозно.

Ако премиерът се разболее така, че да не може да изпълнява задълженията си, неписаната британска конституция на изисква да бъдат свикани веднага избори, но това е възможно да стане под натиск на опозицията.

Министърът на здравеопазването Мат Ханкок и заместничката му Надин Дорис също бяха дали положителни проби за коронавирус. Заразена се оказа и приятелката на Джонсън Кери Симъндс, която е бременна.

Кралица Елизабет II и съпругът ѝ принц Филип се самоизолират в замъка Уиндзор, след като престолонаследникът принц Чарлз също даде положителен тест. Той е в самоизолация в имението Балморал в Шотландия.

В неделя Обединеното кралство регистрира 48 407 заразени с коронавирус и 4943 починали от него.