5G конспирациите достигнаха връх по време на световната пандемия от новия коронавирус, а технологичните компании вземат мерки срещу това.

Социалната мрежа Facebook обяви, че вече са премахнати десетки групи, в които се развиват теории как COVID-19 е причинен или влошен от изграждането на мрежи пето поколение. Това стана, след като през миналата седмица в една от британските групи от този тип се разпространи видео, в което лудити запалват 5G станция в Бирмингам.

Досега YouTube допускаше видеа с конспиративни теории за вредите от 5G, тъй като в действителност няма проведени дългосрочни тестове за ефекта от петото поколение мрежи - те съществуват в повечето части на света от месеци до година. Сайтът за видеосподеляне поначало е толерантен към умерените конспирации - те са много популярни онлайн. Сега обаче обяви, че всяко видео, което прави опит да свърже вируса с 5G, ще бъде премахнато.

Сайтът за петиции Change.org също ще изтрива всякакви призиви за премахване на 5G.

Според учените няма реална опасност от въвеждането на 5G мрежи най-вече защото те ползват честоти, които се употребяват и в момента - ако имаше сериозни негативни последици за обществото, щяха да са установени преди години. Сигналът на 5G дори не е по-силен - всъщност е по-слаб, поради което се налага да се строят повече станции и на по-гъсто в градските райони.