"Често срещани са, когато потребителите са приканени да посетят сайт с повече информация относно нещо. Влизайки в него се активира скрипт, който може да открадне вашите лични данни. Той може да вземи цялата информация, която вие сте ползвал за да се индефицирате в различни сайтове"

Това обясни днес пред Нова експертът по киберсигурност Любомир Тулев. Той беше поканен да коментира как хакерите се адаптират към новата ситуация и използват епидемията.

Той разказа, че специалистите забелязват все повече фалшиви електронни писма от името на Световната здравна организация с препоръки за личната ни безопасност.

Все повече стават и фалшивите обяви за ваксини, които приканват потребителите да си поръчат чудодейните лекарства. 

Тулев коментира и новото приложение, чрез което държавата ще следи болните от коронавирус и ще даде възможност на хората сами да напишат своите симптоми, а при проблем ще ги ориентира как да се свържат с медицинските лица. 

Според него идеята е добра, но към момента приложението все е в процес на одобряване от Google и Apple. 

"Приложението, което държавата направи за борбата с COVID-19 все още се преглежда от платформите на Google и Apple. Вчера се разрових из платформата на Google и забелязах, че те планират да допускат до онлайн магазина си само легитимни апликации свързани с борбата със заразата, което е много добра мярка"

Какво можете да направите, за да избегнете атаки от хакери? На първо време - не се доверявайте на всичко, което виждате в интернет или в собствените си електронни пощи. 

Второ - и много важно - излизайте от самите профили в социалните мрежи (log out), а не просто да затваряте прозорците.

"По този начин активните сесии не могат да бъдат копирани"