Правила за въвеждането на информационната система за борба с COVID-19, кой има достъп до служебната информация и какви данни и функционалности ще се съдържат в мобилното приложение за граждани Virusafe написа в заповед министърът на здравеопазването Кирил Ананиев. 

Въпросната система бе представена в събота в Министерския съвет. Тя е разработена от държавната компания "Информационно обслужване" и три частни ИТ фирми срещу символична сума от 1 лв. Съдържа два модула - за държавните институции и мобилно приложение за потребители, като обещанието бе, че гражданите ще могат доброволно да решат да ползват ли апликацията или не. Очакваше се мобилното приложение да е достъпно от днес за смартфони и устройства под Android и iOS операционни системи - след одобрение. До момента явно такова няма, защото приложението не е налично в магазините за апликации, показа проверка на Клуб Z. 

Министър Ананиев описва в заповедта си 5 модула на националната информационна система, както и кой до какъв обем от информацията в нея ще има достъп и как. 

Модулите са: 

  1. Информационен уеб портал за граждани с актуална информация за епидемичната обстановка;
  2. Мобилно приложение за граждани, в което те могат да отразяват здравния си статус. Приложението поддържа нотификация към общопрактикуващ лекар и актуална информация за здравословното състояние на лицата;
  3. Регистър на лица, поставени под карантина или домашна изолация и лечение, и потвърдени случаи на COVID-19 за централизирано управление и съхранение на информацията; 
  4. Софтуер за прогнозни анализи за развитие на заболеваемостта от COVID-19 и епидемичната обстановка в страната, свързани със заболяването;
  5. Георграфски карти за визуализация на броя на карантинираните, заболелите, починалите и оздравелите лица.

До първите две функционалности ще имат достъп всички граждани. До регистъра с лица под карантина - или третата опция - достъп ще имат служителите на РЗИ, МВР, общопрактикуващите лекари, лечебните заведения, лабораториите, които изследват пациенти за коронавирус, общините и НСИ. 

До последните две функционалности достъп ще имат здравното министерство и Националният оперативен щаб, става ясно от заповедта. От страна на институциите влизането в системата ще става с електронен идентификатор, което, според обясненията от събота, е гаранция за защита на данните на гражданите. 

За лицата под карантина или на домашно лечение ще се намира пълният обем от данни, като служители на МВР ще имат достъп до този масив, за да могат да контролират спазването на ограниченията, става ясно от заповедта. Информацията в масивите ще се попълва всекидневно от всички отговорни за битката с коронавируса. 

Ето и оригинала на днешната заповед на здравния министър:

С друга своя заповед от днес министър Ананиев временно забранява влизането в страната на абсолютно всички граждани от т. нар. трети страни, т.е. - извън ЕС. Досега за граждани на ЕС важеше само мярка за поставянето им под 14-дневна карантина при влизане в България. 

С днешната заповед на територията на страната няма да се допускат хора, независимото с какво гражданство са, ако идват от Италия, Испания, Франция, Великобритания, Германия, Нидерландия, Швейцария, Австрия, Белгия, Исландия, Лихтенщайн и Люксембург.

Мярката не важи за български граждани и техните семейства. Изключения са описани още за: медцински специалисти, транспортен персонал, ангажиран с превоз на товари, хуманитарни мисии, работници по стратегически обекти и пр.

Транзит ще се пускат граждани на ЕС и Шенген, плюс такива на други държави, само за де се приберат в родината си. И още - граждани на трети страни, както и на съседните ни държави, които са в същото положение.

Всички лица, които влизат в България, се поставят под карантина за 14 дни, гласи още заповедта. Това ще важи и за хора, които са били контактни на установени преносители на COVID-19.

Въвеждат се специални правила за лица, предоставящи стоки и услуги – шофьори на ТИР и екипажи на въздухоплавателни средства.

С пълния текст на заповедта може да се запознаете по-долу: