Когато в края на миналата година от А1 пуснаха своя дигитален портфейл - А1 Wallet - едва ли са предполагали колко нужна ще е подобна услуга само няколко месеца по-късно.

На пръв поглед това представлява просто електронен портфейл - приложения от този тип се появяват в последните години и набират популярност. 

У нас обаче тези услуги бяха ограничени като функции и сложни за настройка и употреба. Това е разбираемо - големите световни услуги на компании като Apple и Google тепърва се налагат на американския пазар и все още не работят добре (или въобще) на по-малки пазари и с особеностите на местните платежни и банкови системи.

А1 Wallet обаче предлага всичко, което ни трябва в един електронен портфейл.

И това е значително по-нужна услуга по време на пандемия.

Какво можем да правим с A1 Wallet?

Като за начало - безконтактно плащане с iOS и Android устройства. Това може да става както с вкарване на някоя от личните ни банкови карти, така и с виртуалната карта Mastercard, като не трябва да чакате за пластика по пощата.

Освен собствена виртуална карта приложението ви дава и личен IBAN, което позволява да пращаме лесно пари в лева или евро с ниски такси при плана Standart и никакви при пълния план Premium.

С приложението могат да се прехвърлят пари и само с QR код, метод, който става все по-популярен и е лесен начин да пращате пари на семейство и приятели, което е все по-актуално в настоящите условия на социална изолация.

Друга удобна функция е възможността да добавяте различни карти за лоялност - от големи вериги супермаркети, магазини за мебели, бензиностанции, ресторанти, аптеки и др., всички на едно място в смартфона ви. Епохата на дебелите портфейли с десетки слотове за карти си отива.

Как се работи с A1 Wallet?

Първоначалното настройване на приложението може да изглежда малко досадно, но всички детайли, които давате, са ключови за сигурността мерки.

Това гарантира по-голяма защита на парите ви и отнема само няколко минути повече.

При сваляне на приложението, което можете да намерите тук за Android и тук за iOS, трябва да попълните имената си, имейл, година на раждане, професия (което можете да промените по всяко време), държава и телефонния ви номер. Получавате моментално код, с който да потвърдите влизането в приложението.

След това е нужно да изберете 4-цифрен пин за разплащане. И вече сте в приложението.

Потвърждаването на самоличността е още една допълнителна стъпка, но гарантира сигурността на данните ви. Представлява снимане на личната ви карта от двете страни и едно бързо селфи. Потвърждението идва след 2-3 минути.

След това с лекота можете да заредите своя портфейл - добавяйки карта или директно към IBAN-а на приложението. Втората опция отнема един работен ден, както е типично за банковите транзакции, но е напълно безплатна, дори при основния план. 

А като говорим за планове - всички базови функции са налични и с основния план Standart. Зареждането през банкова карта е безплатно за първите 12 месеца, а след това струва 0,9% от сумата или минимум 20 ст. Зареждането през банкова сметка обаче е 1 лв., а ако обменяте валута през приложението, се налага 2% такса за това. С Premium плана, който е 5,99 лв. на месец, остава единствено таксата за обмяна на валута - всичко друго става безплатно

Очаквано, за повече сигурност, има лимит на плащанията - до 2000 лв. на базовото ниво на верификация. Зареждане през банков акаунт или карта е с 30 000 лв. лимит месечно.

Плащането през POS терминали е въпрос на допиране на телефона до устройството и въвеждане на пина. И толкова. А това се оказва особено важно предимство по време на пандемия.

Какви са ползите от безконтактното плащане с телефона?

Немалко супермаркети в момента препоръчват да плащаме безконтактно, ако имаме такава възможност. Картите с такъв чип често се развалят и постоянното сменяне на пластика е досадно, особено ако се налага да чакаш на опашка в извънредно положение.

За сметка на това смартфонът ни винаги е с нас и много рядко дава грешки. Не ровим за банкноти, не вземаме ресто, намаляваме контакта с продавача и касата до минимум - а това означава и шанса за заразяваС не.

С A1 Wallet можете и да дарите директно на Министерство на здравеопазването за борбата с вируса.

Неизменно е и далеч по-лесно да изпратим пари на по-възрастните ни близки, за които е най-безопасно да са напълно изолирани, с няколко клика в телефона, отколкото да си подаваме пачки през вратата и да заливаме парите със спирт. 

Има и допълнителен стимул – А1 даряват 1% от плащанията през A1 Wallet в подкрепа на лечебните заведения в борбата с пандемията. Средствата ще бъдат превеждани по специално създадената дарителска сметка на Министерство на здравеопазването. 

Така, докато плащате безопасно и удобно с електронния си портфейл, помагате и за осигуряване на цялостни предпазни комплекти за работещия медицински персонал, консумативи, апаратура и респиратори.