ЕС ще осигури над 15 милиарда евро в помощ на партньорите си по света за борба с коронавируса, съобщи във видеообръщение председателката на Еврокомисията Урсула фон дер Лайен

Тя допълни, че страните членки ще изпратят още средства в духа на европейската солидарност. Парите ще бъдат насочени към неотложните нужди в здравния сектор. Това ще помогне на икономиката на тези страни, както и за запазването на работните места там.

Фон дер Лайен подчерта, че пандемията може да бъде победена само с координиран глобален отговор. И именно затова ЕС трябва да окаже подкрепа на своите партньори.

„Въпрос на седмици е Африка да бъде изправена пред същите проблеми, пред които и ние в Европа“, предупреди председателката на Комисията.

И затова Черният континент има нужда от помощ, за да забави разпространението на вируса, както Европа е имала в тази криза.

Миналата седмица върховният представител на ЕС по въпросите на външните работи и политиката на сигурност Жозеп Борел предупреди, че разпространението на вируса в Африка може да удари Европа и от тази посока.