С думите "възмутен съм от това, което направи ББР" премиерът Бойко Борисов обяви, че е поискал отстраняването на борда на Българската банка за развитие (ББР) и изпълнителния ѝ директор Стоян Мавродиев. Премиерът вече е разпоредил на финансовия и икономическия министър, които са принципали на държавната банка. 

Борисов съобщи решението си в края на редовния брифинг на Националния оперативен щаб с думите: "Ще ви отговоря на въпрос, който не ми задавате..."

Развитието на ситуацията идва, след като тези дни ръководството на банката произведе поредния скандал. В понеделник публикация на "Капитал" показа, че ББР е разрешила кредит към колекторското дружество "Свети Георги груп" на стойност от 75 млн. лв., докато в отчета си за 2018 г. компанията е декларирала активи за 2000 лв. 

Това дружество е лидер на колекторския пазар, след като в края на 2019 г. пласира голяма емисия облигации за 236 млн. лв., използвана поне частично, за да придобие огромен пакет - 538 млн. лв., лоши кредити от Първа инвестиционна банка.

Заемът е десетгодишен, а съдлъжник става друга свързана фирма - "ВИП колекшън". Няма информация с какво се обезпечава кредитът и какво ще се прави с тези пари.

Всичко това се случва на фона на отпуснатите 700 млн. лв. за увеличение на капитала на банката, която трябва да помага на пострадалия в страната бизнес.

Банката, която би трябвало да кредитира малък и среден бизнес, през последните години стана известна със съмнителните си сделки, а самият Мавродиев се смята за близък до депутата бизнесмен Делян Пеевски. Именно Мавродиев беше и шеф на Комисията за финансов надзор по времето на сриването на КТБ. 

Вчера ББР опита да даде обяснения за дадения на "Свети Георги груп" кредит, но се оплете още повече. Според ръководството ходът има за цел да изчисти банковата система от лоши кредити и да осигури ликвидност. Накратко - даваш кредит на дружество, което изкупува лоши кредити.

То купува портфейли от тези лоши кредити и така налива ликвидност в банките, които да ги върнат при клиентите си. В случая щели да се подпомогнат две търговски банки, които Мавродиев не назова. При всички случаи обаче това не е практика на държавните банки за развитие. 

Самият Мавродиев обясни, че това било медийна и политическа атака от кръгове, свързани с разследвани лица "със запори, за които лично аз съм подавал сигнали". Той вероятно визираше изданията на "Икономедия" на Иво Прокопиев и партия "Демократична България", която първа реагира на съмнителния кредит и поиска оставката му.

Ако думите на Борисов бъдат буквално приети, това означава, че постовете си ще напуснат общо 6 души. Това са Стоян Мавродиев, Лъчезар Борисов, Митко Симеонов, Велина Бурска, Румен Митров и Николай Димитров.