Заплатите на работещите в сферата на сценичните изкуства ще бъдат гарантирани, каквато заявка даде преди и културният министър Боил Банов. Днес правителството взе решение, според което на държавните културни институти ще бъде предоставена субсидия за тази цел.

Решението на практика касае театрите, оперите, филхармониите, балетите, фолклорните ансамбли и други. 

За тях ще се предоставя субсидия за изплащане на брутните трудови възнаграждения, както и за начисляване на дължимите осигурителни вноски, считано от 13 март 2020 г.

Субсидията ще се изплаща до месеца, в който се достигне нивото на приходи за бюджетна програма "Сценични изкуства" за същия период на миналата година за всеки държавен културен институт, но за не повече от 6 месеца - уточняват от правителството. Т.е. субсидията може да се получава и след премахване на извънредното положение - определено засега до 13 май, докато театрите, оперите и пр. не "си стъпят на краката". Но за не повече от половин година.

Финансирането на държавните културни институти сега е обвързано с приходите от продадените билети.

"В рамките на предлагания срок ще се осъществи както временната мярка за подкрепа на държавните културни институти, така и осигуряване на условия за възстановяване на творческата дейност, обусловена от готовността и възможността на зрителите да посещават публични събития, в това число спектакли и концерти в сценични пространства", посочват от Министерския съвет.