Пари за магистрали могат да бъдат пренасочвани към спасяването на закъсали предприятия или за наемане на работа.

Това стана ясно днес, след като постоянните представители на страните членки на ЕС се разбраха за позицията на Съвета относно втория пакет мерки за освобождаване на пари от структурните фондове за дейности, свързани с пандемията от коронавирус.

Поради безпрецедентната ситуация предложенията бяха подкрепени без никакви изменения с цел ускоряване на законодателния процес.

Главният нов елемент – Инвестиционната инициатива в отговор на коронавируса + (ИИОК+), предлага допълнителна гъвкавост при използването на споменатите фондове. Така държавите ще могат бързо и ефективно да отговорят на икономическите и социалните последици от заразата.

Те ще могат да прехвърлят суми между различни фондове. Така например пари, предназначени за инфраструктурни проекти, могат да бъдат използвани за закупуване на медицински вентилатори, подкрепа на малки и средни предприятия (МСП) или да бъдат инвестирани в схеми за краткосрочна заетост.

Новите мерки временно отменят съществуващите условия, при които регионите могат да получават помощи. Това ще помогне за пренасочването на ресурси към най-засегнатите от кризата региони.

Като временна и изключителна мярка страните членки могат да поискат 100 процента финансиране от бюджета на ЕС между 1 юли 2020 г. и 30 юни 2021 г. за програми, свързани с преодоляването на кризата.

Предстои позицията да бъде одобрена от Европарламента. След това тя трябва да бъде приета от Съвета на ЕС чрез писмена процедура.