Европейският съюз се нуждае от споразумение за общ отговор на пандемичната криза в рамките на следващите 24 часа. Провалът не е вариант, заяви днес френският финансов министър Брюно Льо Мер, предаде Ройтерс.

Министрите на финансите от еврозоната ще подновят онлайн консултациите си утре, след като не успяха да стигнат до споразумение по икономическия отговор на корона-кризата по време на 16-часови разговори вчера и през изминалата нощ.

Според източничници на Ройтерс главна спънка пред сделката е Нидерландия, която отказва да се огъват строгите правила за кредитиране от спасителния фонд на еврозоната - Европейския механизъм за стабилност (ЕМС) заради изпадналите в шок членки на общата валута като Италия.

"Европа трябва да бъде в състояние да използва европейския механизъм за стабилност. Нуждаем се от парите, които може да осигури", каза Льо Мер.

Той каза, че има споразумение с Германия и други страни, че е необходим европейски фонд за финансиране на икономическото възстановяване.

В същото време френски президентски източник заяви, че само Нидерландия блокира споразумението за ЕМС, като добави, че позицията ѝ е неразбираема.

ЕМС има остатъчен кредитен капацитет от малко над 500 милиарда евро. Той отпуска спасителни кредити с лихви под пазарните и така облекчава подпомаганите държави, но правилата му изискват те да правят в замяна болезнени структурни реформи и да си наложат режим на икономии.

Нидерландия не отстъпва от тези правила, докато Италия настоява за по-леки условия за кредитиране предвид извънредната ситуация.

Дългът на Италия представлява близо 135% от БВП, което я поставя в рисково положение, подобно на гръцкото преди десет години.