Компютърна игра за конзолата на Nintendo - Switch - бе изтеглена дори от китайските онлайн магазини в сивия сектор, след като активист от Хонконг остави послание за революция в играта, съобщи Ройтерс.

Animal Crossing: New Horizons е шарен социален симулатор, в който играчите могат да украсяват собствен остров и да канят гости на него. Логично в момента този тип игри са изключително популярни.

Джошуа Уонг, един от основните лидери на протестното движение в Хонконг, си направил остров в играта и поставил надпис с призива на продемократите в Хонконг: "Освободете Хонконг, революция сега!"

И споделил скрийншот от играта в туитър акаунта си.

В Китай компютърните игри минават през строг лицензионен процес и не се допускат никакви, които нарушават основните "социалистически ценности" на комунистическата партия.

Очаквано Animal Crossing като чуждестранна онлайн игра не е допусната в Поднебесната империя, но особено странно е, че дори по-"сиви" платформи като Pinduoduo и Taobao, които предоставят подобни игри, я премахнаха след скандала. В Taobao играта може да се намери в пакети от игри, където е дискретно скрита между няколко други.

Уонг не спира да играе играта и да пуска скрийшотове на своя остров. На един от последните се виждат портрети на китайския президент Си Дзинпин и ръководителя на СЗО Тедрос Адханом на погребална церемония зад надпис "Уханова пневмония".