Работата на американската администрация в условията на пандемията от коронавирус носи рекорден рейтинг на президента Доналд Тръмп. До този извод стигат социолозите в специално проучване на обществените нагласи, поръчано от близката до президента телевизия Fox News. 

Според изнесените данни одобрението към работата на милиардера за първи път от стъпването му в длъжност достига 49%. Никога преди доверието на американците в действията на Тръмп не е преминавало границата от 48%. На фона на тежката криза в Ню Йорк и Вашингтон последните няколко седмици носят постоянен ръст в рейтинга му, като вчера той достига до този рекорден резултат.

В същото време също толкова американци - 49% от анкеритираните, не харесват работата на президента, само 2% от респондентите не са могли да отговорят категорично. Данните за пореден път показват тежкото политическо разделение в Съединените щати, чиито лакмус се превърна именно Тръмп. 

Що се отнася до избирателите на неговата Републиканска партия - то там той има одобрението на 89% от тях, но все пак все то е под личния му рекорд от 91% от януари на тази година. 

Fox News набляга и на факта, че "одобрение за президента може да се намери и при жените, демократите, белите и белите евангелистки християни". Група, която е по скоро запазена за Демократическата партия. 

Ръст в доверието бележи и Камарата на представителите, която е съставена предимно от демократи. 

Все пак тенденцията в световен мащаб за рейтингите на отговорните лица в битката с епидемията се потвърждава и от това изследване - номер едно по одобение е директорът на американския Национален институт по алергия и инфекциозни заболявания и съветник на Белия дом Антъни Фаучи с цели 81% одобрение. 

Все пак Тръмп не трябва да се ласкае. 

"Ефектът от одобрението на президента не е огромен и със сигурност не е равен на този, който имаше Джорд Буш след онзи митинг след 11 септември", казва Дарън Шоу, един от анкетиращите. 

Все пак новината е добра за президента, който влиза в изборна година по време на тежка икономическа рецесия. Те винаги са се отразявали пагубно за преизбирането на действащи президенти, показва статистиката.

Генерално - 94% от американците се притесняват от пандемията, другите 6% са сравнително спокойни.