Парламентът ще преразгледа още на заседанието във вторник спорното си решение депутати, министри, зам.-министри, шефове на държавни и изпълнителни агенции и политическите им кабинети да не получават заплати до края на извънредното положение, а парите да се превеждат директно по сметка на Министерството на здравеопазването. 

Точката не е в обявения от председателката Цвета Караянчева дневен ред за свиканото заседание, но според източници на Клуб Z тя ще бъде включена и в момента се работи по проект какъв точно да е ремонтът на правилата.

След скандал и към края на 14-часовото си заседание в понеделник, Народното събрание единодушно лиши всички изброени от заплати. И остави без възнаграждение дори представителя на Националния оперативен щаб доц. Ангел Кунчев - в качеството му на член на политическия кабинет на министъра на здравеопазването, както и други ръководни служители от "първата линия" на мерките срещу риска и последиците от разпространението на коронавирус .

 
Въпросната мярка на всичкото отгоре бе приета напълно единодушно от гласуваните в залата, в това число и от опозицията. Нещо повече - макар и на "ръба" на процедурите, Красимир Ципов от ГЕРБ се опита да поправи недомислицата, като се редактира текстът така, че той да важи само за депутати, министри и агенции, но това не мина - с главен мотив нарушената процедура.
 
Първоначално версията на видни представители на ГЕРБ публично бе, че замразяването на депутатските заплати (които се индексират автоматично всяко тримесечие според средната заплата в обществения сектор, регистрирана от НСИ, а от тази база зависят още заплатите на президент, премиер, министри, магистрати, ръководители на регулаторни ограни и т.н. - б.р.) е популизъм. След разпореждане на премиера Бойко Борисов тази позиция рязко се промени. А късно на 6 април прерасна в масово задължително дарение за МЗ.
 
Депутатът от ГЕРБ Георги Марков дори нарече решението "конституционна чума". 
 
 
Още на 7 април се появиха заявки за промяна. В четвъртък - 9 април - депутати от ГЕРБ внесоха проект как да изглежда промяната, но той бе оттеглен. 
Според източници на Клуб Z версиите какво ще се случи във вторник са следните:
 
Първа идея: задължението да даряват на МЗ пълния обем на заплатата след удръжките за данъци и осигуровки да остане само за депутати и министри. Тоест - от решението на парламента да отпадне изискването шефовете на 12 държавни агенции и още 29 изпълнителни агенции също да не получават възнаграждения до края на извънредното положение (в кюпа са Агенцията по заетостта, тази за лекарствата и дори ДАНС и разузнаването - б.р.). Да отпаднат и задължителните дарения от политическите кабинети - тоест зам.-министри и зам.-директори, съветници, шефове на пресцентрове и т. н.
 
Втора идея: Парламентът да остави задължителното дарение на заплатата само за себе си - тоест за депутатите. А всички останали държавни органи - като Министерския съвет и т. н., да бъдат оставени сами да взимат решения дали и как ще подпомагат здравното министерство, или когото решат, с дарения в извънредното положение. Този вариант се базира и на това, че не Народното събрание, а органите по назначаване следва да регламентират как точно се изплащат заплати в тях, обясниха запознати с дискусията по темата.

Например: орган по назначение на зам.-министрите е премиерът. А на политическите кабинети - съответният министър. И т.н. 

Предстои да се разбере за какъв вариант ще се събере подкрепа, след като недомислицата бе подкрепена от всички.

Който и от двата подхода да бъде приет, депутатите няма да получат заплата за месец април и дължимото до 13 май. Последната дата е краят на актуалното извънредно положение. То обаче винаги може да се удължи още - с решение на Народното събрание по предложение на правителството.