Всички граждани, когато се намират в закрити или на открити обществени места (в т.ч. транспортни средства за обществен превоз, търговски обекти, паркове, църкви, манастири, храмове, зали, улици, автобусни спирки и др.), са длъжни да имат поставена защитна маска за лице за еднократна или многократна употреба или друго средство, покриващо носа и устата (в т. ч. кърпа, шал и др.).

Това гласи заповедта, която министърът на здравеопазването Кирил Ананиев подписа в събота следобед.

Дава се и някаква дефениция на обществени места - това са "и местата, и пространствата, които са свободно достъпни, и/или са предназначени за обществено ползване. Това важи и за места, на които се предоставят обществени услуги."

Заповедта е в сила от 12.04.2020 г. до 26.04.2020 г., включително.

За намерението отново да се въведе задължително изискване за носете на маски или друг тип предпазващи нос и уста средства съобщи сутринта на брифинг премиерът Бойко Борисов. Като обвърза тази мярка с приближаващите празници - утре е Цветница, следва Страстната седмица и Великден.

Първи опит за задължително въвеждане на носенето на маски на публични места беше направен със заповед на Ананиев на 30 март. Ден по-късно той я отмени.

Доскоро Световната здравна организация издаваше предписания, в които отбелязваше, че носенето на маски от здрави хора не е необходимо и даже може да създаде повече рискове, защото поражда фалшива сигурност. Маските са необходими да се носят от болните, както и от медиците, и от другите работещи на първата линия на заразата.

СЗО обаче напоследък се разколеба в тази си позиция.

Eто и пълната заповед на министъра: