Тази седмица Светият синод, в лицето на ловчанския митрополит Гавриил, обяви, че църквата ще направи "немалък компромис" заради разпространението на COVID-19 - на Цветница няма да се раздават върбови клонки. Цветница е, върбови клонки няма, но пък в храмове в страната миряните се причастяват с обща лъжичка. Въпреки уверенията от страна на отделни представители на Българската православна църква, че ритуалът може и да се изпълнява с лъжички, които ще се сменят.

Пример е централният столичен храм "Света Неделя". Службата се провежда вътре, но така и така от Светия синод се бяха съгласили само Великденската служба да е задължително изнесена пред храмовете. Днес миряните, колкото и малко да са те и макар че всички носят предпазни маски, се причастяват с обща сребърна лъжичка, разказва информационната агенция БГНЕС в репортаж, придружен със снимки.

Бургаският сайт zonaburgas.bg пък публикува и видео, на което се вижда редицата от богомолци, на които им се подава една и съща сребърна лъжичка. А на въпрос към свещенослужителите "защо причастявахте с една лъжичка", отговарят:

"Защото чрез светото причастие човек получава живот, вечен. И ако вярва в Бога, в Господа Исуса Христа, ще наследи царството небесно". На последващия въпрос: "Нямаше ли препоръки лъжичките да се сменят след всеки човек", отговорът е "Не, нямаше препоръки, няма и такова благословение".

"Причастяването с една обща лъжичка на много хора нямало да доведе до разпространение на заразата, защото дори при най-страшни епидемии в миналото хората са се причестявали и не са се заразявали. Можело да стане само ако вярата на човек е слаба", твърди и митрополит Гавриил в своя изява от миналия месец.