Британският министър-председател Борис Джонсън е дал отрицателна проба за коронавируса, преди да бъде изписан от болницата вчера, каза днес пред Би Би Си правителствен говорител.

Джонсън продължава да се възстановява в резиденцията си в Чекърс. Премиерът се е съсредоточил върху оздравяването си и в момента не работи. През уикенда той е  разговарял с външния министър Доминик Рааб, който го замества.

Междувременно, внукът на Уинстън Чърчил и бивш депутат на торите Никълъс Соумс каза пред Би Би Си, че Борис Джонсън е бил “между живота и смъртта”

Соумс коментира, че всеки, който е изпитал това, би преоценил онова, което е правил по-рано.

Той каза, че министър-председателят сега неизбежно “ще мисли по друг начин” за сектора на грижите, за сезонните земеделски работници и имигрантите, които работят за Националната здравна служба. 

Във видео обръщение при изписването си от болницата вчера, Джонсън благодари специално на сестри от Нова Зеландия и Португалия, които са се грижили за него.

Соумс каза, че сега Джонсън е “много повече национален лидер отколкото партиен политик и това е добре дошло”.

Джонсън беше изключил Соумс заедно с други депутати от парламентарната група на консерваторите, защото те се противопоставиха на неговата стратегия за Брекзит.