Бившият номер 31 в света Сергей Стаховски разкри, че е отказал 100 хиляди долара от организатори на "черно тото", за да загуби мача си от първия кръг на Откритото първенство на Австралия през 2009 година срещу французина Арно Клеман, информира БГНЕС. 

Тенисът е сред спортовете, които страдат най-много от уговорени двубои. Счита се, че незаконните "букмейкъри" вербуват тенисисти извън топ 200 на световната ранглиста, участващи в по-малки турнири, а има само подозрения че пипалата им стигат и по-високо.

Сега за първи път играч, достигал толкова високо, спечелил четири титли от ATP в кариерата си, говори открито за тумора на съвременния спорт.

“Предложиха ми го двама души, които заявиха, че са подкрепени от “инвеститори”. Отказах им, но въпреки това загубих мача, въпреки че водех с 2:1 сета”, казва Стаховски.

След срещата украинецът е подал сигнал до организацията, който се бори срещу уредените мачове в тениса - Агенцията за тенис интегритет (ITU).

“Те ме попитах кой ми е направил предложението. А аз ги попитах: “Готови ли сте да предпазите семейството ми? Защото те са само пионки, а хората зад тях са опасни. Цялото ми семейство е в Украйна”. Те ми отговориха, че не могат да ми гарантират нищо”, допълва Стаховски.

Той постигна звездния си миг през 2013 година, когато победи Роджър Федерер във втория кръг на "Уимбълдън" в четири сета и сложи край на невероятната серия на швейцареца от 36 поредни четвъртфинала в турнири от Големия шлем.

В "Гранд слам" най-високото му постижение е трети кръг - и в четирите турнира. Заработил е 5,4 милиона долара от тенис. Сега, на 36 г., Стаховски е под номер 169 в света.