Концесионерите на плажовете да бъдат освободени от плащания към държавата това лято. 

Тази идея обсъждат в Министерството на туризма, обяви титулярят на ведомството Николина Ангелкова пред БНТ. По думите й, ако се осъществи, то това лято чадърите и шезлонгите може и да са безплатни за туристите. Предвижда се също така по-голямо отстояние между шезлонгите - за да се спазва по-голяма физическа дистанция между евентуалните летовници. В министерството все още не били загубили надежда, че ще имаме късен летен сезон - след юли - и дори разработвали рекламна стратегия, стана ясно още от думите й.

"Няма отменени резервации за Българското черноморие след 15 юни", обяви тя. 

Ангелкова обяви още, че изтичащите към момента договори за стопанисване на плажовете са общо 54 - стартирани са процедури за 37 концесии и 17 за наем. До края на годината предстои да изтекат още 17 договора. В действителност всяка седмица на редовното си заседание Министерският съвет одобрява нови процедури и обявява приключили такива.

За разлика от изкането на бизнеса - България да се насочи към туристите от Русия и Турция, като отмени и визите за първите, Ангелкова днес обяви, че тази година фокусът ще е върху българския турист. Според Националния борд за туризъм вътрешното потребление няма да може да компенсира загубите. "На първо място ще ни бъде вътрешният пазар", обяви обаче Ангелкова.

Ангелкова изброи и всички мерки за подпомагане на бизнеса у нас, от които можело да се възползва и туристическият бранш, като препоръча на самонаетите (предимно екскурзовози) да теглят кредит до 1500 лева.

По думите й при регистрирани в бюрата по труда над 70 000 безработни 23,7% от тях са в сектор "Хотелиерство и ресторантьорство". 

От мярката 60/40 са се възползвали близо 48,7% от сектора, което се равнявало на над 38 000 запазени работни места.

"Което показва, че тя работи. Може би не удовлетворява всички сектори, не удовлетворява на 100% очакванията на различните групи оператори...", посочи в заключение Ангелкова.