Още две големи състезания падат жертва на пандемията с COVID-19 - очаква се Франция да отложи Тур дьо Франс и старта от Формула 1 на пистата "Пол Рикар" край Марсилия, предават световните агенции.

Това е неизбежно след снощната реч на президента Еманюел Макрон, в която той заяви, че мерките за провеждане на публични прояви остават в сила до средата на юли.

Тур дьо Франс - най-голямото колоездачно състезание в света, трябва да започне на 27 юни в Ница и да завърши в Париж на 19 юли. Имаше идеи обиколката да премине без зрители край трасето и с постоянно тестуване на участниците. Но и при такъв сценарий, доста труден за осъществяване, пак съществуват рискове за състезателите и останалите в колоната. Броят им е неколкостотин.

Към момента няма коментар от организаторите от ASO. Още през миналия месец Международният колоездачен съюз прати в неплатен отпуск служителите си. Подобно на много други спортът е пряко свързан с провеждане на състезания и пари от спонсори.

От началото на годината бяха отложени големи колоездачни надпревари като "Милано - Сан Ремо", "Тур дьо Фландерс", "Париж - Рубе" и Джиро д'Италия. Засега няма нови дати за тях. 

Френската Гран при край Марсилия е десетото състезание във Формула 1, което няма да се проведе от началото на сезона. То е планирано за 28 юни. През миналата година е проследено на живо от 135 хиляди зрители.

Най-рано старт от Формула 1 може да се проведе през юли, но и това е под въпрос. През миналата седмица управляващият директор на Ф1 Рос Браун заяви, че се обсъжда вариант шампионатът да започне в късната есен и да продължи до януари 2021 г. - но в съкратен вариант, тъй като няма как в новия календар да влязат всичките 22 старта.

А от речта от Макрон излиза, че във Франция няма да има и футбол до средата на лятото. Лига 1 е отложена за неопределено време.