Да се върне парламентарният контрол всеки петък - но при строги мерки срещу разпространение на коронавирус, в залата да са само министърът, призован да отговаря, и питащият го депутат.

Това предложение на БСП нажежи емоциите в Народното събрание днес. Темата е актуална, след като по предложение на властта депутатите решиха, че докато страната е в извънредно положение (засега до 13 май), парламентът няма да работи редовно, а само със свикване на извънредни заседания по теми, свързани с кризата. Контролът над министрите пък премина само в писмена форма. 

Социалистите обаче обявиха, че този метод не работи. И вносителят на идеята Кристиан Вигенин, и колегите му Христо Проданов и Иван Ченчев, както и техни съпартийци дадоха примери как според тях част от въпросите им изобщо не се появяват в сайта на институцията. 7-дневният срок за отговори от страна на министрите, записан в Правилника за работата и дейността на Народното събрание, пък масово не се спазва. 

Справка на Клуб Z показа, че протестът на социалистите има известни основания - въпросите с просрочие на срока за отговор са поне половината. Включително и по теми, свързани с кризата с вируса и извънредното положение.

Така например Вигенин е питал премиера Бойко Борисов за плана за действие при грипна епидемия, действащ от 2006 г., който предвижда какви действия следва да предприеме изпълнителната власт при епидемия. Депутатът е поставил въпроса защо въпросният документ не е влязъл в действие по време на актуалната криза с коронавируса. Срокът за отговор от страна на премиера - според сайта на НС, където си пише кога се очаква такъв отговор, е бил 9 април. Днес е 14 април, но отговор няма. Сравнително регулярно отговарят някои министри - например Деница Сачева, Десислава Танева, Младен Маринов. Не стоят така нещата с Кирил Ананиев, Владислав Горанов, Емил Димитров - показва още бърза справка. 

Социалистите дадоха примери и със свои въпроси, зададени още през март. 

Споровете в залата преминаха в нападки - как властта затваря устата на опозицията и крие министрите. Или как БСП търси конфронтация по всяка тема, за да ги дават социалистите по телевизията. 

Председателката на парламента Цвета Караянчева заяви от трибуната, че постъпилите въпроси от началото на март са общо около 90, те се завеждат, нито един не е върнат и отговори се получават.  Тя предупреди, че работата на парламента не е свързана с наличие само на питащ депутат и отговарящ министър, но и с близо 100 души, които работят в парламента, в това число стенографи, квестори, администрация, които също са изложени на опасност. 

"Питайте, получавате отговори, разказвайте на вашите избиратели. Имате телевизия, която не е много рейтингова, участвайте повече в нея, разказвайте отговорите, които ви дават министрите, и може би ще се гледа повече. Но не всичко е телевизия", обърна се Караянчева към БСП.

Отвърна й лидерката на социалистите Корнелия Нинова: 

"Извънредното положение не е безконтролно положение", отсече тя.

И добави: 

"Изглежда у нас напоследък е модерно да се цитират различни философи. Имаме си много хубава българска приказка: „Свестните у нас считат за луди.“ Ние просто искаме нормалното да се възстанови в държавата, а то е: опозицията да си върши работата, да пита. Управляващите ни казват, че това  е „пречене“. Да искаме контрол е „пречене“. На какво може  да пречи един въпрос от депутат от опозицията? Според мен на кражба или на далавера с едни 10 милиарда лева, които се очакват да бъдат изтеглени. На какво друго може да пречи парламентарният контрол?" 

Гласуването на предложението се очаква по-късно в края на пленарния ден. Вероятно няма да бъде прието.