След като губернаторите на Бразилия влязоха в открита конфронтация с президента Жаир Болсонаро заради отказа му да наложи твърди мерки срещу епидемията, местните лидери ограничиха критиките, притеснени от перспективата да загубят федерална помощ в битката с вируса, предаде Асошиейтед прес.

Стратегията на помиряване обаче не е по вкуса Жоао Дориа - губернатора на най-големия по население щат Сао Пауло.

"Ние се борим срещу коронавируса и срещу Болсонаро-вируса", сподели той в интервю за Асошиейтед прес в сряда, като допълни, че президентът е възприел "неправилни и безотговорни позиции".

В Сао Пауло са регистрирани 11 000 случая на заразени, а жертвите COVID-19 са почти 800 - най-високият брой за страната. Затова Дориа настоява да се "задържи" вирусът, като се наложат строги ограничения върху всекидневието на бразилците.

Това го превърна в обект на критики от самия президент, който настоява, че затварянето на страната ще разруши икономиката. Той упорито продължава да определя вируса за "лек грип" и настоява, че лекарствата против маларията действат, с което повтаря призивите на Доналд Тръмп отпреди няколко седмици.

Скептицизмът на Тръмп омекна, но не и увереността на Болсонаро. Президентът на Бразилия предлага минимални мерки срещу пандемията - да се поставят под карантина само тези, които са в най-голям риск от заразяване.

Почти всички от 27-те губернатори на страната съветват обществото да се постави под карантина и временно затвориха много образователни центрове и бизнеси. Тези драстични мерки следват примера на правителствата по света.

"Въпреки лошите инструкции, които хората получават от президента, половината население (на Сао Пауло) спазва карантината", споделя Дориа.