Считано от 0:00 ч. на 17 април (петък) се преустановява напълно влизането и излизането от София за всички превозни средства с няколко изключения. Това обявиха на извънреден брифинг министърът на здравеопазването Кирил Ананиев, който вече е издал заповедта, началникът на оперативния щаб за борба с коронавируса - генерал Венцислав Мутафчийски, и министърът на вътрешните работи Младен Маринов. 

Решението е на премиера Бойко Борисов и е по препоръка на националния оперативен щаб.

"Още от вчера се наблюдава нещо тревожно - масово напускане на София, която е основното огнище с най-много болни. Всички тези хора - разпръснати в цялата страна - това води до тежка епидемиологична ситуация. Последствията ще станат ясни в близката седмица. Този процес продължи както вчера, така и днес и ще продължи утре", обясни мотивите за блокадата ген. Мутафчийски.

По думите му има 40 нови случая на инфектирани с COVID-19 след последно обявените данни към 17 ч. (които ще бъдат обявени утре в общите данни за денонощието). Днес бе отбелязан рекорд за страната.

Ананиев изброи кои са изключенията за движение от и към столицата - товарният превоз; граждани, имащи нужда от лечение - като посочат лечебното заведение; превозни средства, с които пътуват медицински лица; аварийни коли на електроразпределителните и на ВиК дружествата; коли на интернет и тв доставчиците; работници - като пак трябва да се посочи конкретното предприятие и телефон на управителя, собственика, директора. Работник с личен автомобил също може да пътува извън София - пак при посочване на същата информация.

Ще се пътува със собствени коли само в интервала от 6 ч. до 8 ч. и до от 18 ч. до 20 ч. 

Преустановява се и движението на междуградския организиран транспорт.

Младен Маринов, министър на вътрешните работи

"Не знам как да определя чувството, което изпитвам в момента, но полицаите бяха подложени на изключително унижение от граждани, които мислят, че законите не важат за тях", заяви и Маринов.

И разказа, че само днес от КПП-тата са върнати 5000 автомобила. А полицаите са чули оправдания като "отивам да изхвърля зелето" и други подобни "простотии". 

Декларациите от почивните дни ще се проверят приоритетно и "ще си имат проблеми" хората, подали неверни данни , даде заявка още Маринов. И обясни, че с тази мярка се защитават "тези, които спазват самодисциплина".

На брифинга беше направен и опит да се даде отговор на въпроса какво точно означава "до второ нареждане".

"Към момента мярката ще се прилага само в София, тъй като в другите градове движението като че ли е по-малко и хората повече спазват мерките. Виждате - Бургас, Пловдив, Варна са доста по-малко случаите и хората като че ли разбират по-добре проблема. В София е различно и има много приходящи. Какво значи второ нареждане? Това е първото - чакаме второто", обясни министър Маринов. 

Кирил Ананиев, министър на здравеопазването

А здравният министър Кирил Ананиев допълни:

"Трябва да бъдат преодолени причините, за да променим положението, което въвеждаме. Тогава ще има второ нареждане."

Стана ясно и че засега армията няма да се включи в помощ на полицията, въпреки че служителите на МВР не са почивали повече от месец. Причината - стратегически е прието, че е по-добре войската да стои в резерв, ако заразата се разпространи при полицията и се наложи по-голямата част от личния състав да бъде карантирана. Едва тогава войниците ще започнат да вършат работата на полицаите. Припомняме, че към момента има 30 заразени с COVID-19 служители на МВР. Маринов съобщи, че по нареждане на премиера Борисов, полицаите на първа линия ще получат допълнителни възнаграждения към своите заплати. В момента се правят разчети по колко пари могат да се разпределят.

На въпрос дали тези мерки не са закъснели, министър Ананиев обясни:

"Честно да ви кажа, след всичко, което говори премиерът на всички срещи с вас и в различните студиа - той се обърна с голямата молба към гражданите да вземат всички необходими мерки да останат по родните си места и да не се случва това, което се случва сега. Това, за което говори генерал Мутафчийски. Не вярвахме, че ще има такова неглижиране и в този дух бих казал, че недооценихме поведението на много граждани на София, които безцеремонно започнаха да напускат територията на столицата."

Той обясни и че не смята, че липсата на дисциплина се дължи на липса на доверие в иституциите: "Не го приемам като липса на доверие, а по-скоро като че не можем да осъзнаем какво се случва в нашата страна с развитието на коронавируса".

Накрая на брифинга беше отворена и темата за църквите. Генерал Мутафчийски обаче приключи бързо разговора: 

"Църквите станаха акцент. Имаше обаче 5 човека в църквите на Цветница, в най-голямата черква в София - 10 човека. А сега сигурно има 10 000 коли извън София."