Суперлативи и почит за Милен Цветков и гняв към причинителя на скандалния инцидент, при който популярният телевизионен журналист загина снощи, заливат социалните мрежи. 

"Ще бъде запомнен като непримирима личност."

Президентът Румен Радев изрази съболезнования на семейството на Цветков, съобщи пресцентърът на държавния глава.

„Загубата на Милен Цветков е и загуба за българската журналистика. Той ще бъде запомнен като непримирима личност с характер, който правеше и журналистика с характер, близка до зрителите и неподвластна на интересите на силните на деня. В професионалния си път Милен Цветков демонстрираше критичен подход, защитаваше позициите си и гражданския интерес, независимо от трудностите“, е казал Радев.

"Това момче уби Милен. Но други го свалиха от екран." 

"Това момче уби Милен. Но други го свалиха от екран. Тогава вестниците не се надпреварваха да пишат. Живият Милен не беше интересен. Тези, които опитаха да приключат журналистическия му път след един анонс за остров, са същите, които позволиха господството на мощните коли, арогантните синчета и офшорната реалност на политическата "бедност". Ще ви гони и на сън!
 

Пожелавам ви да срещате въпросите на Милен непредвидено. Да ви изкача от сенките на измислените ви прикрития. Да ви гони с усмивката си. Да му искате прошка, но никога да не я получите. Защото го заслужавате. Ада на собствените си постъпки!", реагира гневно журналистката Миролюба Бенатова

"Беше знаков, кадърен журналист." 

"Милен Цветков бе убит спрял на червен светофар. Беше знаков, кадърен и непримирим журналист. На негово място можеше да бъде всеки от нас. Преди два дни нагло копеле със спортно луксозно возило почти отнесе огледалото ми на "Симеоновско шосе". Продължи по булеварда с над 140 км./час на зиг-заг. Такива има много. Защото са дечицата на мами и татковци, които могат да си платят - и го правят".

Това написа преподавателят по политически науки в Софийския университет проф. Огнян Минчев. 

"Убиха го. Сега алтернатива няма да има."

Писателят Калин Терзийски посвети на Милен Цветков следната епитафия:

АЛТЕРНАТИВА

Милен Цветков опита да създаде Алтернатива. Убиха го. Сега алтернатива няма да има. Всички журналисти пригласят като навити на пружина официалните пропагандни слогани. Продължаваме да седим мрачно и да следим какво става. Ако още някой опитващ се да говори срещу официалния поток на пропагандата, оправдаваща отнемането на свободи и репресиите умре - ще продължим да седим и да наблюдаваме още по-мрачно. Нищо повече. Позната работа. Понякога само някоя баба притичва да донесе още един малък наръч съчки и да ги добави където трябва. Бог да прости големия журналист Милен.

"Човек с реакция, характер и отношение."

Така се сбогува с журналиста писателят Георги Господинов 

"Един от най-живите български журналисти, човек с реакция, характер и отношение си е отишъл, убит от дрогиран младеж с джип. Тъга, тъга... Лек път, Милене. Помня всичките ни срещи само с добро."

"Защо беше изгонен?" 

"И сега, след загубата на Милен Цветков, изведнъж се оказва, че ВСИЧКИ са го ценяли и страдат за него, аз питам ЗАЩО БЕШЕ ИЗГОНЕН? Защо нямаше предаване и не водеше нищо по БНТ или НОВА? Защо седя без работа и преди два месеца сподели, че е отчаян, че никой не му дава работа и не го иска? Защо някой трябва да загине, за да погледнем зловещата истина за свободата на словото, състоянието на политическата система и гражданските свободи в България?
Или след този въпрос да чакам утре Гешев да ме арестува, защото си позволявам да задавам въпроси по време на извънредното положение?!",
написа оперната певица Александрина Пендачанска.

"Милен беше свободен."

"Милен беше различен, беше обективен, беше човек, който живо се интересуваше "Какво става?", и най-важното - беше свободен", е споменът на Слави Трифонов.

"Неслучайно публикувам тези думи точно в 00:00 часа. Точно в 00:00 часа започваше предаването "Часът на Милен Цветков" по Нова телевизия. Когато вървеше това предаване, аз бях водещ в една друга телевизия. Прибирах се късно вечер вкъщи и си пусках точно това предаване. В 00:00 часа. Милен беше натикан в този късен час, но въпреки това хората го гледаха. Гледах го и аз. Почти всяка вечер.

Защото Милен правеше теми, които другите публицистични предавания не смееха да направят. То не че е имало и много други публицистични предавания...Всъщност, "Часът на Милен Цветков" беше едно от малкото такива предавания. В 00:00 часа.

Милен беше различен, беше обективен, беше човек, който живо се интересуваше "Какво става?", и най-важното - беше свободен.

С Милен имахме уговорката да ми гостува във "Вечерното шоу на Слави Трифонов" в понеделник вечер. Тоест днес. Поканих го да говорим за свободата на словото, особено в тази извънредна ситуация.

Със сигурност щяхме да говорим и за последния пост на Милен в инстаграм, който гласи: "Маските са за да мълчите, а не за да ви пазят".

Светъл път, Милене! Имахме нужда от теб! Ще ни липсваш!"

"Рядкост са стърчащите хора."

"Не вярвам, че няма незаменими хора. Има. Защото такива като Милен са рядкост, стърчащите хора", написа Илиян Василев.

Ето и цялото му послание:

Не искам да вярвам, че Милен е загинал на Великден. Твърде гротескно дори за мен, защото се смятах за обръгнал да посрещам злокобни вести. Пиша тези редове с натежало сърце и тъга, която спира дъха.

Имах огромната чест и изключителна привилегия да работя с него в последния му проект "Алтернативата". А това е последното му предаване, в което показа всичко най-добро от професионализма си, като реакция и като тревога за обществото. Изключителен професионалист и с ярка гражданска позиция, каквато се среща твърде рядко днес.

Изказвам съболезнования на близките му и на децата му, с който толкова се гордееше.

Благодаря ти, Милене, за това че бяхме заедно като екип от съмишленици в едно изключително трудно време.

Ще разкажем за него в предаването във вторник. Ще пуснем утре и всичките му последни предавания. За идеите, за страстта с която изпълняваше дълга си към зрителите.

Не вярвам, че ще разберем истината, за това как в празен град, с нищожно движение, наркозависим със скъпа кола, което автоматично го прави пласьор, известен на полицията, ще се вреже с огромна скорост - вижте на снимката откъде и "случайно" ще убие Милен. Да, точно така. Милен е убит в гръб!!!

Само си представете, спира на светофар и зад него Q7 се врязва, не го подминава в дясно или в ляво, а с повече от 100 км/ч се врязва точно в колата на Милен с конкретна цел. И от мен очакват да им повярвам във версията за "клошара" наркозависим, а да не търся умишлено действие и убийство?! Дали е поръчково, тепърва ще се търси.

Призовавам всички разследващи журналисти, да се включат в разбулването на тази история, защото прекалено много станаха клошарите и наркозависимите, които убиват "случайно" и обслужващите медии веднага покриват новините с дебел слой пресконференции на прокуратурата или милиционери. Няма да скрия, че ме предупредиха от властта, че сме на мушка.

Не искам да спекулирам по-нататък, само обръщам внимание. Много хора с възрастта, с децата, с грижата и отговорността за други развиват склонност към компромис, притихват, престават да рискуват, вграждат се в средата, загубват посоката и рядко се ангажират с каузи, в които не виждат печелившия път. С времето компромисите стават все по-големи и по-големи. И неусетно стават "бивши" хора.

Милен прие да работи в проекта "Алтернативата" заради каузата, заради нуждата от друго мнение, във време, в което е изключителна рядкост журналисти да задават трудни въпроси за властта, камо ли да се усъмни в единствено правилния възглед на Щаба или на правителството.

И това е мисия, дълг, отговорност, която стои преди всякакви житейски целесъобразности.

Ще ни липсва. Не вярвам в глупавата мантра, че няма незаменими хора. Има, защото такива като Милен са рядкост. Стърчащи хора.

Бог да го прости!

"Страхотен човек. Изключително ерудиран"

"Милен Цветков беше страхотен човек. Изключително ерудиран. Няколко пъти съм бил в студиото му, винаги разговорът беше на изключително ниво... Съболезнования към семейството и близките му. Поклон!", пише специалистът по публични комуникации Любомир Аламанов.