Очаквано, в последния празничен ден хиляди българи, напуснали столицата преди затварянето й в нощта на четвъртък срещу петък миналата седмица, опитват да се приберат.

Колони от автомобили се образуваха на входовете на София. Неуспелите да влязат, ще трябва или да се върнат обратно, или да пренощуват в колите си.

Диапазонът, в който се допускат лични автомобили е от 18 ч. до 20 ч.

По-рано тази сутрин от столичната полиция съобщиха, че ще се проверяват щателно всички декларации, в т.ч. дали попълнените в тях данни са истинни. Както Клуб Z писа, ще се сверява и дали посочените причини при излизането от столицата отговарят на декларираното и при връщането.

По думите на директора на СДВР Георги Хаджиев преди празниците са били пропуснати около 60 000 автомобила да излязат от София, което означава, че поне толкова се очаква да се завърнат. Вътрешният министър Младен Маринов пък заяви в нощта, когато беше обявено затварянето на столицата, че са върнати около 5000 коли.

Блокадата на София е "до второ нареждане", каквото до момента не е издадено.

За да се премине през КПП-тата, трябва да се посочи основателна причина за това - като например - отиване на работа. От МВР дават заявка, че ще се свързват с посочените като работодатели лица, за които се изисква деклариране на телефонен номер (като не е ясно как ще се установи истински работодател ли е човекът от другата страна на слушалката).