Футболните клубове започват да мислят за времето, в което играта ще се завърне, макар и на първо време пред празни стадиони. Датският "Мидтиланд" обяви нестандартна идея.

Страната, заедно с Австрия, е една от първите в Европа, които започнаха да охлабват мерките и нищо чудно местното първенство да бъде подновено през месец май.

"Мидтиланд", лидерът на датската Суперлига, ще въведе на домакинските си мачове нещо като автокино - само че за футбол. Феновете ще могат да гледат двубоите от колите си на паркинга край клубния стадион. Там ще бъдат поставени два огромни екрана.

Така се изпълнява и изискването за социална дистанция - поне за запалянковците между автомобилите. Паркингът побира 2000 места, това означава няколко хиляди зрители. Те ще могат да слушат и коментар по радиостанция във возилата.

А на екрани на стадиона камери ще показват колите, така футболистите поне ще знаят, че някой ги гледа. Помислено е и за тяхната "атмосфера". 

"Полагаме усилия да намерим възможно най-доброто решение, така преживяването за всички да е истинско, коментира пред клубния сайт маркетинг директорът Пребен Рокяр. - Искаме да дадем нещо на нашите лоялни фенове, които сега са ощетени от липсата на футбол. Коронавирусът ни принуждава да правим промени, но иначе нищо друго не се променя."

Не са забравени и феновете на гостуващия отбор, колите на които ще спират на друго място. А за тези на собствените запалянковци ще има и награда - за автомобила, оформен най-хубаво с цветовете на клуба.

Предвидено е Суперлигата на Дания да тръгне отново на 17 май и да завърши в края на юли. За целта обаче трябва и разрешение от правителството.

През миналата седмица в северната страна бяха отворени училищата, а вчера - фризьорски и козметични салони, както и зъболекарските кабинети.

Общият брой на установените заразени в Дания до тази вечер е 7551, като 131 са установени само днес (20 април). Починали от инфекцията са 131 души (деветима за днес).